IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия задмина Великобритания като 6-та икономическа сила в света

Прогнозите сочат, че до 2020 г. Русия ще е четвърта в класацията, а Индия - пета

16:29 | 26.12.11 г.
Бразилия задмина Великобритания като 6-та икономическа сила в света

Бразилия задмина Великобритания, заемайки 6-тото място в класацията на най-силните икономики в света, съобщиха от Центъра за икономически и бизнес изследвания, цитирани от ВВС.

Като цяло тенденцията е азиатските икономики да се изкачват в класацията, а европейските да потъват.

От центъра очакват икономиката на еврозоната да се свие с 0,6% през 2012 г., „ако проблемът с еврото бъде разрешен“, и с 2%, ако това не се случи.

Според главния изпълнителен директор на организация Дъглас МакУилямс изпреварването на Великобритания от Бразилия е част от засилваща се тенденция.

„Мисля, че тя е част от голяма икономическа промяна, при която не само ние очакваме промяна от запада към Изтока, но очакваме също, че държавите, които добиват жизненоважни суровини – храни, енергоносители и други подобни – се справят много добре и постепенно се изкачват в класацията на икономиките“, посочи МакУилямс.

Населението на Бразилия е 200 млн. души или почти 3 пъти повече от британското.

В съобщение, което се базира на данни на Международния валутен фонд, публикувани по-рано през годината, също се посочваше, че бразилската икономика ще изпревари британската през настоящата година.

От Центъра за икономически и бизнес изследвания отбелязват също, че Русия се изкачва в класацията до 9-то място през настоящата година, като предвижданията се през 2020 г. тя да има четвъртата най-голяма икономика в света. Индия, която през тази година е 10-та, ще се движи плътно зад нея, достигайки 5-тата позиция през 2020 г.

Очаква се германската икономика, която през тази година е четвърта по големина в света, до 2020 г. да слезе до 7-то място, Великобритания – до 8-мото, а Франция – от 9-тото през настоящата година до 10-то през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още