IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН с 5% по-нисък бюджет за 2012-2013 г.

Световната организация е решена да напарви повече неща и по-добре с по-малко средства, твърди генералният секретар Бан Ки Мун

09:54 | 26.12.11 г. 1
ООН с 5% по-нисък бюджет за 2012-2013 г.

Общото събрание на ООН утвърди редовния бюджет на световната организация за 2012-2013 г., който за втори път за последния половин век предвижда съкращаване на разходите, съобщи ИТАР-ТАСС.

Делегатите одобриха проекта за резолюция, определящ разходите на ООН за следващите 2 години но обща стойност 5,150 млрд. долара, което е с 5% по-малко от бюджета за настоящия период 2010-2011 г.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун поздрави делегатите с „колективното постижение“ и ги похвали за решителността им „да правят повече неща и по-добре с по-малко средства“. „Светът преживява времена на строги финансови икономии. И правителствата, и хората се налага да се справят с тежки проблеми“, посочи той.

Бан Ки Мун подчерта, че въпреки съкращаването на разходите ООН възнамерява да използва максимално ефективно наличните ресурси, включително вноските на държавите-членки, за да продължи да изпълнява изцяло и ефективно „всички важни световни мандати, поверени на обединените нации, без изключение“.

През октомври той предложи бюджет със съкращения от 3,2%, който предвиждаше „закриване на 44 длъжности, намаляване на разходите за пътувания, за консултантски услуги, материали и оборудване, както и намаляване на общите оперативни разходи“.

Бюджетът на ООН се формира от вноските на държавите-членки, определяни по формула, която е свързана със средния брутен вътрешен продукт за последните 10 години на съответната страна, като се отчита средният доход на глава от населението и външната задлъжнялост.

С най-големи вноски са САЩ – 22% от общия бюджет на ООН – и Япония с 12,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Орган създаден с добри намерения, превърнал се с годините в нефункционална структура, пример за хабене на огромни средства в името на собственото си облагодетелствуване. Нещо като Международен олимпийски комитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още