IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард призова членовете на МВФ да ратифицират удвояването на ресурсите му

Споразумението от октомври 2010 г. предвижда и по-голяма тежест при вземането на решенията за динамично развиващи се държави като Китай

11:27 | 23.12.11 г. 2
Лагард призова членовете на МВФ да ратифицират удвояването на ресурсите му

Генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард призова държавите-членки бързо да ратифицират споразумението от миналата година за удвояване ресурсите на фонда и за предоставяне на по-голямо представителство във вземането на решенията на държави като Китай, съобщи Ройтерс.

Промените в квотите на държавите-членки, които определят вноските на всяка страна и дела на представителите ѝ, са решаващи в момент, когато дълговата криза в еврозоната ескалира и се очаква да забави световния ръст през 2012 г.

Според Лагард 187-те държави, членуващи в МВФ трябва до октомври 2012 г. да гласуват за реализирането на решението от 2010 г. за удвояване на квотите, което би увеличило ресурсите на МВФ със 755 млрд. долара.

Клаузите на споразумението от 2010 г. предвиждат над 6% от акциите с право на глас да бъдат предоставени на бързо развиващи се държави като Китай, което ще направи страната трета по размер на дела й във фонда.

Според съобщение на световната институция Лагард „призова държавите-членки да положат най-големи усилия за въвеждането в действие на пакета с реформи от 2010 г. преди годишната среща през 2012 г.“, която ще се проведе в японската столица Токио в средата на октомври.

До 12 декември едва 53 страни, държащи 36% от общата квота в МВФ, са одобрили споразумението. За влизането му сила е необходима ратификация от държави-членки с обща квота от най-малко 70%.

В някои страни има изискване за законодателно одобряване на промените, както например от Конгреса на САЩ, но представителите на Републиканската партия в него се противопоставят на всеки опит на МВФ за подпомагане на изпитващи финансови проблеми държави от еврозоната.

Те се опитват да изтеглят кредитната линия от 100 млрд. долара, която САЩ одобриха за кризисния фонд на МВФ през 2009 г. в разгара на световната финансова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Г-н Митев, започвам да си мисля, че или водещите икономисти упорито не разбират проблема, който поставяте или нарочно не желаят да отстранят тази проклета "грешка на Джон Лоу", та да се кортулишем всички! Дерзайте! Всички ние сме с Вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Световната ситуация е доказателство, че всички участници в стопански живот, в т. ч. банките (включително ФЕД) са жертви на "Грешката на Джон Лоу", в резултат на която се развиват диспропорции и (за достатъчно време) стопанска криза.По произход сегашната световна стопанска криза е проста, защото се развива поради наличие на само една особено важна причина.До 24 часа след като се прекрати Грешката на Джон Лоу в съответна страна настоящата тяхна стопанска криза ще е успешно премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още