IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch с негативна прогноза за белгийската банкова система през 2012 г.

За германските и скандинавските банки обаче агенцията прогнозира стабилна перспектива

21:38 | 21.12.11 г.
Fitch с негативна прогноза за белгийската банкова система през 2012 г.

От агенцията обаче отбелязват, че перспективата за развитието на германската банкова система през 2012 г. се базира напълно върху идеята, че еврозоната ще се запази в настоящия си състав.

По-рано през декември Fitch понижи дългосрочния кредитен рейтинг на най-голямата кредитна институция в страната Deutsche Bank до А+ от АА-, определяйки перспективата по него като „стабилна“. На същото ниво се намира и рейтингът на  Commerzbank AG, втората по големина германска банка.

От агенцията очакват относително стабилно развитие и на скандинавските банки, макар че промяната в перспективата би могла да бъде по-скоро негативна, отколкото положителна, става ясно от съобщението ѝ.

Fitch пронозира, че банките в скандинавския регион ще запазят устойчивите си базови финансови позиции въпреки икономическата несигурност в Европа, тъй като агенцията очаква относително силен ръст във вътрешните икономики, пише MarketWatch.

„Въпреки това, като се има предвид значението на износа за техните икономики, Fitch разглежда в значителна степен по-слабите от очакваното икономически тенденции и евентуалното разпространение на продължаващата криза в еврозоната като най-големите рискове за скандинавските банки“, се подчертава в съобщението.

Според експертите на агенцията печалбите на банките ще бъдат подложени на натиск от отрицателните фактори, влияещи върху приходите. Те добавят, че мерките за ограничаване на разходите ще се окажат прекалено слаби, за да компенсират напълно този ефект.

В съобщението се отбелязва също, че зависимостта на банките в региона от пазарното финансиране е друг съществен риск, „ако провалът при възстановяването на доверието в еврозоната увеличи пазарния натиск и насочи пазарните настроения срещу скандинавските държави, които в момента все още са смятани за спасително убежище от участниците на пазара“.

Като цяло обаче от агенцията смятат, че повечето от банките разполагат с възможности да устоят на негативните тенденции. Те разполагат със солидни като качество активи и имат по-добро съотношение на капиталова адекватност от европейските си конкуренти, твърдят от Fitch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още