IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Застрахователите ще изплатят щети от природни бедствия за над 100 млрд. долара

2011 г. се очертава втора по разходи за щети от природни катастрофи след 2005 г., когато ураганът "Катрина" потопи Ню Орлиънс

16:59 | 13.12.11 г.
Застрахователите ще изплатят щети от природни бедствия за над 100 млрд. долара

Застрахователите ще приемат молби за обезщетения от природни бедствия за над 100 млрд. долара през 2011 г., което е над 2 пъти повече от изплатените суми през 2010 г. и я класира на второ място по разходи за щети от природни бедствия, съобщиха от презастрахователната компания Swiss Re, цитирани от Ройтерс.

Само през 2005 г., когато ураганът „Катрина“ потопи Ню Орлиънс, застрахователната индустрия е изплатила по-висока сума по този показател – 123 млрд. долара, заяви Мартин Биспинг, ръководител на отдела за незастрашаващи живота рискове в компанията.

Swiss Re е втората по големина презастрахователна компания в света. Очаква се в четвъртък тя да публикува подробни оценки за загубите от природни бедствия за годината, посочи неин говорител.

Нарастването на претенциите за покриване на щети през 2011 г. е отражение на множеството природни катаклизми, включително земетресението и вълните цунами в Япония на 11 март, торнадата в САЩ и тежките наводнения в Австралия и Тайланд.

Ръстът на молбите за обезщетения отне част от свободния капитал в сектора, облекчавайки конкурентния натиск и подкрепяйки цените по застраховките и презастраховането след няколко години на спад при тях, заявиха застрахователи и брокери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още