IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на храните в световен мащаб без промяна през ноември

Според индекса на Организацията по прехрана и земеделие на ООН пшеницата е поевтиняла с 3% през ноември спрямо октомври

21:16 | 08.12.11 г.
<p>
	Пшеничена нива в Австралия. Снимка: Ройтерс</p>

Пшеничена нива в Австралия. Снимка: Ройтерс

Цените на храните през ноември са останали почти без изменение спрямо октомври в глобален план, съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

През ноември индексът на организацията за цените на храните е 215 пункта. В сравнение с пика от февруари т. г. индексът е с 10% по-нисък. Спрямо ноември 2010 г. обаче цените на храните в световен мащаб са по-високи с 1%.

Цените на зърнените култури, една от основните стокови групи, включени в индекса, са се понижили с 1% спрямо октомври, посочват от организацията. Отстъплението в голямата си степен се дължи на цените на пшеницата, която е поевтиняла с 3% за едномесечния период.

Натиск върху цените на зърнените култури оказаха прогнозите за повишаване на зърнените доставки през 2011/2012 г. заради по-добрата от очакваното реколта в някои страни, посочват от организацията. Друг фактор за понижението на цените на зърнените култури е влошената икономическа обстановка, както и силният американски долар.

В доклада на организацията бяха потвърдени рекордните добиви на зърнени култури в световен мащаб – над 2,3 млрд. т за 2011 г. Спрямо 2010 г. оценката за производството на зърнени култури е с 3,5% по-висока.

Оценките на организацията показват, че нуждите от пшеница в глобален план са около 2,3 млрд. т. С 8% обаче се е увеличило използването на пшеницата за изхранване на животните заради по-изгодната й цена в сравнение с царевицата и други зърнени култури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още