IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Die Welt: Фед може да отпусне кредит на МВФ за подпомагане на еврозоната

Централните банки от еврозоната може да заделят най-малко 100 млрд. евро към програми на фонда за задлъжнелите страни от региона

17:34 | 05.12.11 г.
Die Welt: Фед може да отпусне кредит на МВФ за подпомагане на еврозоната

Американският федерален резерв заедно с централните банки на 17-те държави-членки на еврозоната може да помогне за осигуряването на Международния валутен фонд със средства, които да бъдат използвани за подпомагане на затъналите в дългове държави от региона, пише германският вестник Die Welt, като се позовава на източници, близки до преговорите, съобщи Ройтерс.

Според източниците на германското издание централните банки на еврозоната може да заделят най-малко 100 млрд. евро в специален фонд, който да бъде използван по програми за държави, които се мъчат да контролират задълженията си.

„И други централни банки, например американският Федерален резерв, очевидно са подготвени да финансират част от разходите“, твърди Die Welt в предварителни бележки към статията, която се очаква да излезе днес.

Германското издание посочва, че американският министър на финансите Тимъти Гайтнър може да обсъди идеята през следващите няколко седмици, когато посети Европа.

В събота представители на еврозоната заявиха, че преговорите за обема на кредитите от централните банки на държавите от региона са започнали на техническо ниво, след като министрите на финансите на страните-членки са дали одобрение за разработването на идеята.

Целта е ресурсът на МВФ да достигне размера на спасителния фонд за еврозоната, който има проблеми с финансирането си.

Високопоставен представител на еврозоната бе заявил, че до момента не са били обсъждани конкретни цифри на политическо ниво.

В петък представител на американското министерство на финансите заяви, че САЩ не планират да увеличават вноската си в МВФ и че ресурсите на финансовата институция са достатъчни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още