IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разрешиха на кубинците да теглят кредити

Новите норми на кредитната политика и банковите услуги ще влязат в сила от 20 декември

20:11 | 24.11.11 г.
Разрешиха на кубинците да теглят кредити

Предприемачите и дребните селскостопански производители в Куба вече ще могат да теглят кредити, за да развиват собствен бизнес. Новите норми, регулиращи кредитната политика и други банкови услуги, ще влязат в сила още на 20 декември тази година, съобщи днес официозът в. "Гранма", цитиран от световните агенции.

Указът, подписан от президента Раул Кастро, урежда политиката на кредитиране и банковите услуги, целящи да окажат подкрепа за развитието на земеделските производители, упражняването на независим труд и други модели на управление извън държавния сектор, резюмира "Гранма", цитиран от БТА.

Органът на Кубинската комунистическа партия подчертава също, че отварянето на кредитите ще облагодетелства и частните лица, които започват благоустройствени дейности за жилището си.

Кредитите ще бъдат само в кубинско песо. При отпускането им финансовите институции ще правят анализ на рисковете, отчитайки обема на исканите средства и способността да се плащат задълженията по тях.

Фермерите и предприемачите ще могат и да откриват банкови сметки, за да извършват чрез тях финансовите операции, свързани с трудовата дейност. За частниците с годишен доход над 50 000 песос вече става задължително да "оперират по текущи сметки".

По-рано тази година правителството за първи път след революцията от 1959 година разреши на гражданите на страната да купуват и продават автомобили и жилища. А в началото на седмицата кубинското правителство обяви, че фермерите в страната могат да продават продуктите си пряко на държавните хотели и ресторанти, като се премахва необходимостта търговията да минава през правителствени дистрибутори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още