IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкета на Barclays показва 50% шанс поне една страна да излезе от еврозоната

Вероятността в Европа да има нова рецесия е над 60%, става ясно от анкета на банката сред инвеститори

15:51 | 23.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Анкета на Barclays показва 50% шанс поне една страна да излезе от еврозоната

Вероятността Европа да се върне към рецесията през следващата година е над 60%. В същото време САЩ и Китай ще избегнат повторната криза, показва анкета на Barclays сред икономисти.

Песимизмът за Европа произтича от дълговата криза в региона, като близо 40% от участниците в допитването посочват именно нея като ключовото за пазара събитие през следващата година, пише CNBC.

Едва три на сто от анкетираните очакват, че САЩ и Китай могат да изпаднат в рецесия без в Европа да има такава. Това показва, че на ситуацията извън Стария континент се гледа като на доста по-обещаваща.

10% от участвалите в допитването участници на валутните пазари очакват фискалните проблеми на САЩ да бъдат ключова тема за финансовите пазари. В същото време над 70% от тях прогнозират, че стагнацията в Европа ще се отрази на пазарите на акции през следващите месеци.

Над 50% от анкетираните от Barclays инвеститори очакват поне една държава да напусне еврозоната през 2012 година, докато 35% са сигурни, че разпадането на валутния съюз ще се изчерпа с излизането на Гърция от него.

Един от всеки 20 запитани смята, че всички пет проблемни страни от периферията на еврозоната – Гърция, Ирландия, Португалия, Италия и Испания, ще напуснат валутния съюз.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още