IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалните страни чакат дела

Развитите държави увеличават натиска върху Гърция и искат да видят „не само приказки, но и дела“

22:48 | 03.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Саркози, Меркел, Обама и Камерън - политическите лидери в действие. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Саркози, Меркел, Обама и Камерън - политическите лидери в действие. Снимка: Ройтерс

Партньорите в Г-20 призоваха европейците към решителни действия в борбата срещу дълговата криза. Американският президент Барак Обама обясни в разговор на четири очи на германския канцлер Ангела Меркел в навечерието на срещата в Кан, че решението на европейската дългова криза засяга не само стабилността на Европа, но и на целия свят, предаде Ройтерс.

По подобен начин се изказваха и държавните ръководители на Китай и Русия. Меркел предупреди от своя страна, че според МВФ последните събития в Европа и по-специално в Гърция са причина за влошаването на икономическите очаквания в целия свят. Според проекта на комюникето Г-20 ще приеме увеличение на ресурсите на Международния валутен фонд (МВФ) от страните, които пожелаят това.

„Държавите, които желаят, биха могли към есента на 2012 г. да увеличат двустранното си участие в ресурсите на МВФ", обясни същият неназован източник на АФП, позовавайки се на пасаж от заключителната декларация на основните най-богати страни и държавите с нововъзникващи пазарни икономики, обединени в Г-20. 

Според Обама за решение на дълговата криза в еврозоната е нужна и подкрепата на Г-20. „Защото става дума и за това, светът отново да бъде изведен на пътя на растежа и да се погрижим за това, хората отново да започнат да ходят на работа“.

И китайският президент Ху Цзинтао и руският му колега Дмитри Медведев притискат европейските си партньори към спешни действия. „Европа трябва да си помогне сама, ЕС има всички средства за това“, заяви Медведев. Високозадлъжнелите държави трябва да санират спешно обществените си финанси, а тези, които са възприемани като сигурни, трябва да подпомогнат по-слабите и да насърчат икономическото търсене и потреблението, смята още руският държавен глава. Медведев добави, че Русия ще продължи да участва в програмите на МВФ за подкрепа на еврозоната.

Според проекта на комюникето държавите от Г-20 ще приемат екшън план за устойчив ръст и създаване на работни места. Според Меркел ще се обсъди и данъкът върху финансовите транзакции. В това отношение обаче не се очаква компромис – както и досега, някои страни са за, а други – против това предложение.

Отворен остава и дебатът за допълнителните ресурси на МВФ. Според източници от преговарящите специалните права на тираж на членовете на организацията ще бъдат преразпределени, за да се повиши доверието в световната ликвидност. При това правата на страните от еврозоната може да бъдат обединени.

Освен това се обсъжда и предложението за специална кредитна линия на МВФ, предназначена за страни, които изпитват затруднения заради международни кризи. Линията обаче няма да се ползва за подпомагане на страни като Испания и Италия, които са в центъра на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
creepazoid
преди 12 години
Сделката е в повишаването на потреблението в БРИК, което ще подпомогне производството в останалата част на света, включително Европа и САЩ, и по този начин те ще се справят по-лесно с дълговата си тежест. Китай обаче не е съгласен на подобна сделка преди да осигури заетост на още около 300 млн. нископлатени работници, търсещи препитание и дом от селата в градовете и все по-трудно намиращи си работа в експортно ориентирани бизнеси. Както знаем, за да печели време, Китай инвестира търговския си излишък във всевъзможни активи (дори дългове на закъсали държави), и по този начин намалява напрежението върху цените на вътрешния си пазар, както и върху валутният си курс. Въпрос на време е наистина този баланс да бъде постигнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Защото става дума и за това, светът отново да бъде изведен на пътя на растежа и да се погрижим за това, хората отново да започнат да ходят на работа.Е те това как ще стане, ако някой може да ми го обясни, ще съм много щастлив! Може би с икономии, рестрикции, орязване на разходите? Да, ама къде отива тогава потреблението, свещената крава на съвремената икономика? Очевидно е, че растежът до преди 3 години е бил фиктивен, фалшив, за сметка на трупане на дългове! Да, растеж е имало, но в БРИК, където са усвоявали срещу производството си кинтите от кредитите на "богатия" Запад. И сега как точно ще стане този растеж, след като Западът няма кинти за харчене? Може би гениалната идея е "***" от БРИК да дадат спечеленото обратно във вид на нови кредити на Европа, за да може тя пак да купува продукцията им и да има пак "ръст"...? Америка пък ни лук яла, ни лук мирисала...:shock:*** полюцията! Това ако е икономика, верно е време да идва "Горския"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още