IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия понижи основната лихва до 11,5% въпреки опасенията за инфлация

Анализатори очакват централната банка да понижи основната лихва с още 1,25 процентни пункта до април

13:40 | 20.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: zak mc, лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/ " target="_blank">CreativeCommons</a></em></p>

Снимка: zak mc, лиценз: CreativeCommons

Бразилската централна банка понижи цената на кредитирането с половин процентен пункт за втори път от 31 август, аргументирайки се с икономическото забавяне и опасенията за задълбочаване на европейската дългова криза, пише Bloomberg.

Бордът на директорите на централната банка, воден от Алехандро Томбини, гласува единодушно за намаляването на основния лихвен процент до 11,5% от 12%, в съответствие с очакванията на анализаторите.

Банката понижи основната лихва с половин процентен пункт и на предишната си среща на 31 август – решение, което събуди опасения за инфлация в страна с исторически нестабилни потребителски цени.

Според бразилската централна банка забавянето на глобалното търсене ще неутрализира ефекта от по-ниските цени на кредитирането и ще успокои рекордното за последните 6 години инфлационно напрежение, казва Густаво Ранхел, главен икономист за Бразилия на ING Financial Markets.

В цяла Латинска Америка няма друга централна банка, която да е понижила лихвените си проценти, след като Колумбия предприе подобна стъпка преди 18 месеца. От групата на Г-20 единствено Турция понижи основната си лихва в отговор на глобалната криза.

„Това е хазартен цикъл“, казва Ранхел. „Страни като Чили и Перу, които рискуват по-сериозен дефлационен натиск в случай, че кризата се задълбочи, все още не правят нищо“.

Други развиващи се пазари като Мексико и Чили все пак се очаква да последват примера на Бразилия и да понижат лихвените си проценти до края на годината.

От началото на годината бразилската централна банка е повишавала лихвените си проценти 5 пъти, тъй като почти рекордно ниската безработица и кредитният бум създадоха инфлационно напрежение, което през април надхвърли заложения от банката таван от 6,5%.

Инфлацията продължи да се ускорява дори след като опасенията за забавяне на глобалната икономика накараха централните банкери да преразгледат политиката си през август. През септември цените са се повишили със 7,31% на годишна база.

Анализаторите очакват банката да понижи основната лихва с още 1,25 процентни пункта до април, посочва Bloomberg. Оценката е базирана на доходността по фючърси по лихвените проценти.

Очакваната инфлация за 2012 г. е 5,61%.

Безработицата в Бразилия падна до 5% през август, докато бразилският реал е поевтинял с 13% спрямо долара за последните 3 месеца.

Икономическото забавяне в Бразилия е по-скоро следствие на последния цикъл на затягане на политиката на банката, отколкото на външни проблеми. Централната банка започна да повишава лихвените си проценти през 2010 г., след като икономиката нарасна със 7,5%.

През тази година банката прогнозира икономически ръст от 3,5%, въпреки че според анализаторите той ще е по-скоро 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още