IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Липски: Европа има нужда от „всеобхватен“ спасителен пакет

Проблемите на Гърция трябва да бъдат разглеждани като елемент от кризата в целия регион, смята първият заместник-изпълнителен директор на МВФ

16:23 | 17.10.11 г. 1
<p>
	Джон Липски. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джон Липски. Снимка: Ройтерс

Рискът от рецесия в еврозоната остава, но политиците от региона изглежда ще успеят да се споразумеят за достатъчно обширен спасителен пакет за преодоляване на подобен вариант, заяви първият заместник-изпълнителен директор на Международния валутен фонд Джон Липски пред CNBC.

“Определено съществуват рискове от потъване“, твърди Липски.

По думите му обаче „гледаме към евентуално споразумение на европейските лидери  на 23 октомври за всеобхватен пакет за справяне с финансовите и икономическите проблеми на Европа“.

Подобен план на действие би включвал създаването на „прегради“, които да защитават държави, които не са изправени пред неотложни проблеми, но чиито пазари са били засегнати от напреженията в някои части на еврозоната напоследък.

В него също така може да бъде включена рекапитализацията на банките, за да съществува известна сигурност, че са в състояние да отпускат кредити и да поощряват икономическия растеж.

Пакетът трябва да включва и мерки за справяне с неотложните проблеми, пред които е изправена Гърция, свързани най-вече с изплащането на текущите ѝ задължения.

Липски очаква МВФ да одобри поредния транш в помощ на Гърция, но настоява, че гръцкият проблем трябва да бъде разглеждан като елемент от по-мащабен пакет за еврозоната като цяло.

„Важното е, че има ангажимент на ниво лидери за всеобхватен пакет“, смята той.

През септември МВФ понижи прогнозата си за икономическия ръст на еврозоната за 2011 с почти половин процентен пункт до 1,6%, като очаква ръстът през 2012 г. да бъде само 1,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
SoKoLoV
преди 12 години
Важното е, че има ангажимент на ниво лидери за всеобхватен пакет, смята той.Да и това е точното заглавие на статията.Пак ли грешка в превода.Така се опитвате да кажете,че целият регион е смазан от Гръцката гриза.Не се ли сещате, че заради осребряването на полиците за фалит на AIG, платени от Фед, днес три години по късно говорите за проблеми, които са били видими и преди фалитите на големите финансови компании предизвикани от имотния пазар на Сащ.Ха сега да видим какво предизвиква страха на инвеститорите в Европа.Дали Гърция или дълговете им, може и да са дълговете на други.Къде ви е пазара на дълг.Нима Европа е развиващ се спрямо Американския пазар.хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още