IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Късите продажби през септември с най-голямо увеличение от 2006 г.

Акциите, взети назаем, през миналия месец са достигнали 11,6% от всички, като на Нюйоркската борса този дял се е повишил до около 4,1%

13:28 | 11.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Късите продажби през септември с най-голямо увеличение от 2006 г.

Броят на акциите, взети под наем с цел продажба „на късо“, през септември се е увеличил най-много от пет години насам, след като инвеститорите реагират на пазарните спадове с нови негативни залози, пише онлайн изданието Investment Week. 

Взетите назаем акции през миналия месец са съставлявали 11,6% от всички при 9,5% през юли, показват данни на Data Explorers, събрани за Bloomberg. Това е най-големият ръст от 2006 година насам.

На Нюйоркската борса около 4,1% от акциите са били продадени „на късо“ при 3,5% през юли – най-голямото увеличение от март 2009 г., когато настроението на пазара започна да се възвръща, а индексът S&P 500 завърши годината с ръст от 65%.

Залозите за спад на акциите в Хонконг, които вече се сринаха, също са достигнали пик - най-високо ниво от януари 2008 г., след като инвеститорите са обезпокоени от перспективите за забавяне на китайската икономика.

Продаващите „на късо“ вероятно са спечелили през септември, който бе последният месец от тримесечие, в което европейските индекси загубиха 25%, а британският FTSE преживя най-лошото си тримесечие от 9 години. Американските индекси също спаднаха рязко.

Оттогава насам обаче пазарите се оживиха, като S&P 500 нарасна с 11% от дъното си в началото на октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
Чърчил
преди 12 години
това значи че скоро пазарите са нагоре стабилно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
mapto
преди 12 години
Любопитно е, дали има исторически данни за размера на пазара от търговия на късо. Ясно, че сега търговията е много волатилна, но какво ниво би било здравословно. Аз чисто лаишки си представям, че пазарът може да има адекватни нива от до 20% процента търговия на късо. Така се получава един достатъчно голям предпазен пояс, който ще следи за образуването на спекулативни балони по света и да ги пука преди да достигнат застрашителни за глобалната икономика размери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още