IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Светът започва да отвръща на кризата

Вече всичко зависи от волята да се изпълнят поетите обещания, смята управляващият директор на МВФ

12:50 | 28.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Лагард: Светът започва да отвръща на кризата

Международната общност е започнала да дава отговор на спешната ситуация с кризата, застрашаваща целия свят, заяви управляващият директорк на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от Франс прес.

Преди международните срещи във Вашингтон миналата седмица по повод общите събрания на МВФ и Световната банка "предупредих за новата опасна фаза, пред която вече е изправена световната икономика и настоях за смели колективни действия", пише Лагард в сайта на фонда.

"След тези срещи имам силното усещане, че международната общност започва да отвръща" на тези предизвикателства, допълва тя.

Според Лагард срещите на МВФ са позволили да се постигне съгласие по "съвместна диагноза на проблемите".

Тя е на мнение, че съществува консенсус за необходимостта Съединените щати да приемат "надеждна стратегия за балансиране на държавните им финанси в средносрочен и дългосрочен план", след което веднага засяга проблема за високото равнище на безработицата.

По отношение на Европа всички са единодушни, че "основното предизвикателство е да се решават взаимосвързаните проблеми на държавните дългове и банките", допълва ръководителят на МВФ.

Остава нововъзникващите пазарни икономики да "постигнат крайната цел за балансиране на световната икономика", което за тях се състои в още по-голям растеж благодарение на вътрешното търсене вместо на износа, посочва Лагард.

Тя допълва, че световните лидери са се ангажирали да действат за избягване на едновременното подриване на доверието към държавите и възстановяването на икономиката.

Отбелязвайки, че централните банки все още трябва да имат готовност да подкрепят възстановяването на икономиката и че са необходими структурни реформи за насърчаване на конкурентоспособността без да бъдат ощетявани най-слабите, Кристин Лагард изтъква, че вече всичко зависи от волята да се изпълняват обещанията.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още