IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случи по света, докато в България почивахме?

Пазарите преживяха пореден шок, петролът падна под 80 долара за барел, американските индекси записаха най-слабата си седмица от три години насам

07:45 | 26.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Какво се случи по света, докато в България почивахме?

Валутите

Големият печеливш от нестабилността на пазарите и бягството на инвеститорите от рискови позиции отново се оказа американският долар. В петък доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари срещу кошница от шест основни валути, достигна ниво от 78,798 пункта, което не се беше случвало от 14 февруари насам.

През последната седмица доларът продължи възхода си срещу еврото. Зелените пари поскъпнаха с 2,2 на сто до 1,35 долара за евро, след като на 16 септември двете валути се търгуваха при курс 1,3796 EUR/USD.

Проблемите с дълговете в еврозоната и спасяването на Гърция натежаха на единната валута и тя отстъпи позиции и срещу йената. Японската валута поскъпна до 103,40 йени за евро, което е седмичен ръст от 2,4 на сто.

Швейцарският франк поевтиня спрямо долара с 3,4 на сто за седмицата, а спрямо еврото – с 1,1 на сто. Движението спрямо единната валута остана ограничено след острия спад от предходната седмица, когато централната банка реши да въведе таван от 1,20 франка за евро, до който валутата на страната може да поскъпва.

Зелените пари напреднаха силно и срещу валутите на Бразилия и Южна Корея. Бразилският реал падна до най-ниското си ниво от юли 2009 година насам – 1,9549 реала за долар, като за седмицата поевтиняването възлезе на 5,8 на сто. Спрямо южнокорейския вон ръстът на долара бе с 5% до 1 167,31 вона за един долар.
През отиващото си тримесечечие йената се очертава като най-силната от валутите на развитите страни. Тя е поскъпнала с 11,2 на сто, показват данни от индекса на Bloomberg за измерване на стойностите на валутите. На второ място се е наредил доларът, който е поскъпнал с 5,3 на сто. Еврото пък е поевтиняло с 0,9 на сто.
 

Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още