IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Световната икономика навлиза в опасна фаза

Все още има път към възстановяването й, но той вече е по-тесен, отколкото преди три години, смята директорът на фонда Кристин Лагард

22:37 | 22.09.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
МВФ: Световната икономика навлиза в опасна фаза

Все още има път към възстановяване на световната икономика, но той вече е по-тесен, отколкото преди три години, когато финансовата криза се прояви за първи път. Това заяви по време на пресконференция във Вашингтон управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

„Мнението ни е, че настоящата икономическа ситуация навлиза в опасна фаза. И преди съм казвала това, повтаряли сме го. В ситуация сме, когато растежът се забавя. Ще видите, че сме намалили прогнозата си за растеж в световен мащаб, както и за отделни региони. Предвиждаме още рискове в бъдеще”, каза Лагард по време на годишната среща на МВФ.

Според нея световните лидери трябва да действат бързо за постигане на фискална консолидация, реформи в публичния сектор и намаляване на публичния дълг. Ключов момент е да бъдат подпомогнати банките, защото заемите имат основна роля за стимулиране на растежа. В противен случай ни очакват по-малко работни места, подчерта Лагард.

„Възстановяването, което се очакваше, отслабна. Ясно виждаме риск от и от икономическа, и от социална гледна точка, защото при по-малко растеж има и по-малко работни места, обясни тя.”

По-рано президентът на Световната банка (СБ) Робърт Зелик също каза, че световната икономика е в опасен период.

„Светът е в опасна зона. През 2008 г. много хора казаха, че не виждат предстоящите трудности. Сега лидерите нямат такова извинение. В опасните времена има нужда от смели хора. Някои представители на развитите страни звучат така сякаш трудностите им са само тяхна работа. Това не е така.”

Все още смятам, че повторно навлизане в рецесия за големите икономики в света е малко вероятно. Но увереността ми в това схващане бива подкопавана ден след ден от постоянния поток новини за икономически трудности, каза Зелик.

Също в четвъртък американският финансов министър Тимъти Гайтнър заяви, че кризата в еврозоната и несъгласията сред американските политически среди са най-големите заплахи за световната икономика.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Мисля, гледам, чета анализи, премятам варианти, възможности, но в главата ми упорито, подобно на колегата Митев, натрапчиво и все по-безнадеждно се върти само една теза: "General Reset!"... :lol:Ще ми е много драго, ако някой от тук пишещите сподели някаква по-оптимистична хипотеза... :) Това сериозно - някой вижда ли начин за оправяне на положението?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 12 години
За да не робуват просто си връщат кредитите и не вземат нови.Или се разделят с имуществото си.Такъв филма апартамента за мен а заема да го връща държавата няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
alphaomega
преди 12 години
Кажете нещо което не знаем ха ха! Малко по малко истината излиза на показ! Колкото и да лъжете все по малко ще ви вярват! Щели подпомагат банките щото така се създавали работни места.... ХАХА ХАХА ХА ВИЕ СТЕ ***! На повечето хора по света вече им е ясна вашата система за ограбване и заробване. Банковия капитализъм е поредната умиращ система за контрол на масите и като всички предишни системи скоро ще бъде ликвидирана - с народни бунтове. Хората няма да робуват на банките вечно както ви се иска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още