IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гордън Браун: Европа и САЩ се изправят пред 10 години на бавен ръст

Единственият вариант това да бъде избегнато е глобално решение за дълговата криза в еврозоната, убеден е бившият британски премиер

12:59 | 16.09.11 г.
<p>
	Гордън Браун. <em>Снимка: World Economic Forum, лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/." target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Гордън Браун. Снимка: World Economic Forum, лиценз: Creative Commons

Европа и САЩ може да се изправят пред 10 години на бавен ръст и висока безработица, ако скоро не бъде открито глобално решение за дълговата криза в еврозоната, заяви бившият британски премиер Гордън Браун, цитиран от Ройтерс.

„Освен ако няма глобално координиране, ... предвиждам 10 години на нисък ръст в Европа и Америка, предвиждам много високи нива на безработица и провал на координирането, което в крайна сметка ще доведе до по-голям протекционизъм“, каза Браун пред журналисти и участници в Световния икономически форум в китайския град Далиен.

Той бе министър на финансите на Великобритания в продължение на 10 години, преди да заеме премиерското кресло през 2007 г., и спечели похвали за справянето си с първите етапи на световната икономическа криза от 2008-2009 г.

„Не можете да започнете разрешаването на европейския проблем, ако не разберете, че това е проблем на банките, проблем на ръста, неспособност на европейските икономики да преодолеят рецесията, както и финансов проблем“, посочи Браун.

Според него кризата трябва да се разреши с постигането на „глобално споразумение“ за това как световната икономика да забърза своя ръст. Подобно споразумение ще трябва да се занимае с липсата на баланс в износа и потреблението между развиващите се страни като Китай и Индия и развитите държави като САЩ, смята той.

„Ще е нужно международно споразумение, не просто споразумение в еврозоната, за да бъдат преодолени проблемите, с които се сблъсква в момента Европа, а според мен и Международният валутен фонд ще бъде включен в определен момент“, твърди бившият британски премиер.

Той добавя, че споделя общото мнение за неефективността на европейския спасителен фонд от 400 млрд. евро.

Дълговата криза, обхванала Европа, принуди Гърция, Ирландия и Португалия да приемат спасителни финансови пакети, увеличи напрежението на пазарите на облигации върху Италия и Испания и страховете за криза в банковия сектор, докато финансирането се изпари заради евентуални опасения, че банките разполагат с прекалено големи дългови експозиции.

От Европейската централна банка в четвъртък заявиха, че ще работят с други централни банки на основни икономически сили в света за предоставяне на 3-месечни заеми в долари за търговските банки, за да предпазят валутните пазари от евентуално блокиране.

Според някои инвеститори обаче предстои да се направят още много неща, включително по-агресивни вливания на капитал в банки, които разполагат с прекалено дълги експозиции в дългови цени книжа на държави в бедстващо положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още