IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ удължиха търговското ембарго срещу Куба

Президентът Барак Обама намира, че удължаването на санкциите с една година отговаря на националните интереси на САЩ

10:27 | 14.09.11 г. 1
<p>
	Бившият губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън говори пред журналисти в Хавана.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън говори пред журналисти в Хавана. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама за пореден път удължи с една година икономическите санкции срещу Куба, които са въведени въз основа на американския Закон за търговията с врага от 1917 г., обявиха от пресслужбата на Белия дом, цитирани от ИТАР-ТАСС.

В меморандум до държавния секретар и министъра на финансите се посочва, че удължаването на санкциите спрямо Куба „отговаря на националните интереси на САЩ“.

Едностранното търговско-икономическо ембарго действа от 1961 г.

През 1996 г. Конгресът на САЩ прие закон за засилване на санкциите, който позволява дори да бъдат отправяни искове спрямо чуждестранни компании, „извличащи печалба“ от американска собственост, национализирана от кубинските власти.

При встъпването си в длъжност в началото на 2009 г. правителството на Обама обяви намерението си да смекчи курса спрямо Куба и в тази връзка през април 2009 г. САЩ отмениха редица ограничения за пътуване на американци до Куба и за парични преводи към Острова на свободата.

Освен това администрацията на Обама одобри издаването на разрешения за американските телекомуникационни компании за предоставяне на услугите им, включително и на мобилна връзка и приемане на сателитен телевизионен и радиосигнал, на кубинци при условие, че сметките им ще бъдат плащани от техни роднини, живеещи в САЩ.

От Вашингтон обаче настояват Куба да прекрати репресиите, незабавно и безусловно да освободи всички политически затворници и да спазва основните права на кубинските граждани.

По-рано през тази година обаче отношенията между двете държави се изостриха, след като Куба осъди на 15 години затвор за незаконен внос на телекомуникационно оборудване 60-годишният американец Алън Грос, подизпълнител на Агенцията за международно развитие, която е част от структурата на американския държавен департамент.

През миналата седмица в Куба пристигна бившият губернатор на американския щат Ню Мексико Бил Ричардсън, за да обсъди перспективите за развитие на двустранните връзки. На мисията му се възлагаха големи надежди, но вчера Ричардсън заяви, че е „изчерпал всички възможности“ за някакво развитие по случая Грос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 12 години
Значи С КАдафи можеше да се търгува и да се свали ембаргото с Либия, а с Куба неможе! Куба която е на 75 км от САЩ. Може САЩ да е част от СТО а с Куба няма да търгува. Обама е поредното *** в/у отношенията с Куба. Да там петрол няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още