IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Г-7 иска да върне доверието на пазарите, но не посочва конкретни мерки

Нужни са сериозни действия за консолидиране на бюджетите и координиране на действията на валутните пазари, се посочва в декларация на групата

09:57 | 10.09.11 г.
<p>
	Част от участниците в срещата в Марсилия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Част от участниците в срещата в Марсилия. Снимка: Ройтерс

Министрите на финансите и управителите на централните банки на държавите от Г-7 на срещата си в Марсилия поставиха ударение върху обединяването на позициите и придържането към старите обещания, но не посочиха конкретни мерки в подкрепа на икономиката, които смятат да предприемат, съобщи РИА Новости.

Френският министър на икономиката, финасите и промишлеността Франсоа Бароан, който е председател на заседанието, заяви, че участниците са се съсредоточили върху 4 акцента – световната икономическа ситуация, координирането на бюджетната, монетарната и валутната политика на държавите от Г-7, координираната подкрепа за световното икономическо развитие и необходимостта от по-сериозно регулиране на пазарите.

Приета бе обща декларация, в която участниците в срещата изразяват стремежа си да дадат „мощен координиран отговор“ на забавянето на световния икономически растеж.

„Решихме да приемем значителни мерки за запазване на финансовата стабилност, увеличаване на доверието и подкрепа за икономическия растеж“, заяви Бароан след края на срещата.

Министрите и банкерите се обединиха зад мнението, че е нужно всички да предприемат амбициозни планове за консолидиране на бюджетите, които да подпомогнат икономическото развитие, но при отчитане на различните условия в отделните държави, поради което всяка страна ще има правото да избира най-подходящата за нея политика.

След заседанието европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен заяви, че „държавите членки на Европейския съюз са длъжни последователно да продължат да консолидират бюджетите си – това е важно за възстановяването на доверието в европейската икономика“. „За проблемните държави – Португалия, Ирландия, Латвия, Румъния – това е очевидно, те нямат никакъв избор и свобода на действие. Що се отнася до държавите, които изпитват натиск от страна на пазарите, те са длъжни да продължат и дори да засилят бюджетната консолидация“, посочи Рен.

На свой ред Бароан отбеляза, че доверието на пазарите трябва да бъде върнато чрез изпълняване на обещанията. Според него то ще бъде възстановено и благодарение на действията на държавите от еврозоната за бързо реализиране на споразумението за финансова помощ за Гърция.

В декларацията си министрите и банкерите от Г-7 обявиха и намеренията си да предприемат „всички необходими действия, за да осигурим стабилност на банковите системи и финансовите пазари“. „Централните банки са готови да предоставят средства на банките, докато те се нуждаят от тях“, се посочва в документа.

Участниците в срещата потвърждават своя интерес от силна и стабилна международна монетарна система и подкрепа на пазарното регулиране на валутните курсове.

По-нататък в декларацията се заявява, че Г-7 ще координира евентуалните си действия на валутните пазари, тъй като „извънредната нестабилност и хаотичните движения на валутните курсове се отразяват негативно на икономическата и финансовата стабилност".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още