IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ се противопоставя на допълнителните гръцки гаранции

Предоставянето на допълнителни гаранции нарушава статута на МВФ като първостепенен кредитор и правата на притежателите на гръцки държавни облигации, казват анонимни източници

14:47 | 03.09.11 г.
МВФ се противопоставя на допълнителните гръцки гаранции

Международният валутен фонд се протиповоставя на европейските планове да бъде принудена Гърция да предостави допълнителни гаранции за втория спасителен финансов пакет, заявиха четирима души, запознати директно с темата, цитирани от Bloomberg.

Използването на допълнителни гаранции бе отстъпка за Финландия, предоставена срещу съгласието на страната за подкрепа за втория спасителен пакет от 109 млрд. евро, за който лидерите на държавите от еврозоната се споразумяха на 21 юли.

То би нарушило статута на МВФ като първостепенен кредитор, както и правата на притежателите на гръцки държавни облигации, заявиха хора, пожелали да останат анонимни, тъй като преговорите все още продължават.

Възраженията на МВФ заплашват с пробив европейските усилия за управление на кризата, след като помощта от общо 256 млрд. евро за Гърция, Ирландия и Португалия не успя да възстанови реда в икономиките им.

Европа среща препятствия и при опита си да увеличи правомощията на своя спасителен фонд, като германски законодатели се обявиха за вето върху операциите му.

Проблемите на еврозоната „се влошават, не се подобряват“, заяви днес професор Нуриел Рубини. „Ние сме в онзи порочен кръг, който изглежда се отразява цялостно на еврозоната“, добави той.

На 25 август говорителят на МВФ Дейвид Хоули заяви, че „няма специален коментар“ за дискусията за допълнителните гаранции в Европа. Говорителката на фонда Кони Лотце отказа днес да съобщи нещо повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още