IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС забрани вноса на сирийски петрол

Европейските дипломати искат да ограничат достъпа на президента Башар ал-Асад до финансиране, но има съмнения доколко тези мерки биха имали успех

11:33 | 03.09.11 г.
ЕС забрани вноса на сирийски петрол

Европейският съюз (ЕС) наложи петролно ембарго на Сирия, пише EUBusiness.com. Европейските компании ще могат да изпълняват съществуващите договори за доставки до 15 ноември.

Наложена е забрана за пътуване и са замразени активи на 50-на физически лица от близкоизточната държава, близки до режима на президента Башар ал-Асад, както и на самия президент и трима иранци. В “черния списък” на ЕС влизат и фирми, сред които ипотечната банка Real Estate Bank, Mada Transport и Cham Investment Group, пише Ройтерс.

Новите мерки на Еврообщността срещу Сирия за първи път са насочени директно срещу бизнеса и индустрията на страната. Целта на европейските дипломати е да отрежат достъпа на ал-Асад до финансиране за неговото управление, както и да го принудят да приключи продължаващите вече пет месеца кървави борби срещу продемократично настроени активисти.

Анализатори обаче коментират, че санкциите може би ще имат само ограничен ефект върху достъпа на сирийския президент до средства. Експерти смятат, че трябва да се наложи пълна забрана на инвестициите в петролния сектор в страната.

Последното предстои да се обсъди от европейските лидери, но се очаква сериозен отпор. Големи компании, като например Royal Dutch Shell и Total, имат огромни инвестиции в Сирия.

Рим вече се опита да отложи прилагането на забраната за внос на сирийски нефт за съществуващите договори между европейски компании и двата национални енергийни гиганта на Сирия - Syria Petroleum и Sytrol.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още