IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Великобритания заплашена от сваляне на рейтинга?

Според инвеститора Джим Роджърс европейските политици трябва да оставят слабите държави в еврозоната да фалират, за да си решат проблемите

18:13 | 08.08.11 г. 3
И Великобритания заплашена от сваляне на рейтинга?

Великобритания и няколко други държави от еврозоната са заплашени от понижение на кредитния им рейтинг в следващите месеци, предупреди американският инвеститор Джим Роджърс.

Той освен това смята, че Standard&Poor's са се забавили с решението да орежат първокласния рейтинг на САЩ, пише Ройтерс.

„Идеята, че САЩ са изгубили кредитния си рейтинг, а Великобритания - не, е лудост. Има много страни в Европа – Белгия, Испания и други държави, чийто кредитен рейтинг може да бъде свален по подобие на американския“, отбелязва Роджърс.

Инвеститорът, който през 70-те години на миналия век основа заедно с Джордж Сорос Quantum Fund, прогнозира, че предстои нова вълна от вливане на ликвидност. Политиците пък полагат неистови усилия да избегнат болезнени банкрути.

Роджърс обаче смята, че Китай прави всичко необходимо да „охлади“ икономиката си и да пребори инфлацията. „Дали няма да бъде забавно? Не! Някои инвеститори в реалната икономика в Шанхай и други части на страната ще се разорят. Но това не е краят на света, не е краят на китайската икономика. Нещата може би ще се забавят, но Китай няма да изчезне от лицето на земята“, категоричен е Джим Роджърс.

Той призова европейските политици и бюрократи „да се изправят пред реалността“ и да оставят слабите държави от еврозоната да фалират, а „хората, отговорни за лошите кредити - да изгубят пари“.

„В Америка цели щати и градове обявяват банкрут много пъти. Това не е сложило края на съществуването на САЩ и на американския долар. Да, причини проблеми, и то ужасни, но те бяха решени“, коментира Роджърс.

По думите му, ако се позволи фалит на някои държави от еврозоната, то ще се положи своеобразно ново начало. „Ще се тръгне от по-силна база, ако се признаят грешките. Ето това е капитализмът!“, заключава инвеститорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
rainmaker
преди 12 години
Ти мислиш че няма да глътнеш вода покрай тях ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
Роджърс както винаги е прав !!! но има едно но - всичко се прави в полза на банкерите и те да не загубят пари защото именно те са виновни за кризата иначе има едно основно правило в иконимката - дълговете които не могат да се изплатят няма да се !!! оставете ги да фалират и *** банкстъри да глътнат малко вода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Без да злорадствам, време е. Така де, балансът в потоците от инвестиции трябва да прелее още към нас - едни от малкото, които живеем изцяло според чергата си, без да смучем чужди ресурси. Затова, на тях може да не им харесва, но, за нас да е определен шанс.Такъв е Животът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още