IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нефтени разливи предизвикат огромна екокатастрофа в Нигерия

Възстановяването на околната среда в района на делтата на река Нигер може да продължи повече от 30 години, смята ООН

08:26 | 05.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Нефтените разливи предизвикват все по-силни екокатастрофи.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Нефтените разливи предизвикват все по-силни екокатастрофи. Снимка: Ройтерс

Огромната по размерите си екологична катастрофа, предизвикана в  най-големия производител на петрол в Африка – Нигерия, заради разливането на нефт при добива му, може да се отнеме повече от 30 години за възстановяването си, показва изследване на Програмата на ООН по околна среда, цитирано от Ройтерс.

Ако екосредата там не бъде възстановена, ще бъде невъзможно да се очистят сладководните източници и почвата, се посочва в разпространения документ, изготвен след двугодишно безпрецедентно по размаха си проучване.

Експерти на ООН са изследвали над 200 участъка от делтата на река Нигер, в южната част на Нигерия - 122 километра нефтопроводи и над 23 хиляди случай на пострадали.

В района работят няколко международни петролни компании.

Екологичната катастрофа застрашава с изчезване една от етническите групи в района, която се препитава единствено с риболов и земеделие в един от най-богатите на нефт региони в страната – Огониленд, малък район в делтата на река Нигер, населявана от близо 69 000 души през 2008 г. 

През 2008 и 2009 г. британско-холандският петролен гигант Shell пое отговорност за два случая на разливане на големи количества петрол в делтата на река Нигер и се ангажира да финансира почистването на засегнатите райони, припомня AFP.

Компанията настоява, че повечето от изтичанията на петрол са предизвикани от саботажи, кражба и нелегално производство на горива.

Според Guardian щетите, причинени от изтичане на петрол от инсталации на Shell, се изчисляват на стотици милиони долари.

ООН препоръчва създаването на специален финансов фонд за Огониленд, в който компаниите от бранша и правителството на Нигерия да вложат 1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още