IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелик: САЩ си играят с огъня относно тавана на дълга

Фалит по дълга на САЩ ще бъде не само финансово бедствие, но ще бъде затруднение за всеки американец, твърди президентът на Световната банка

22:39 | 29.07.11 г.
<p>
	Робърт Зелик. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Робърт Зелик. Снимка: Ройтерс

САЩ сами си търсят нещастието с продължаващото безизходно положение в Конгреса за повишаването на тавана по вътрешния дълг, заяви президентът на Световната банка Робърт Зелик, цитиран от Ройтерс.

„Каквато и да е логиката за тактиките, това е много опасна обстановка“, каза Зелик на среща в Society for International Development.

Той добави, че американските лидери „си играят с огъня“.

„Ако трябва да бъда откровен, фалит по дълга в САЩ ще бъде не само финансово бедствие, но ще бъде затруднение за всеки американец“, посочи президентът на Световната банка.

Ако до вторник таванът по вътрешния дълг, който в момента е 14,3 трилиона долара, не бъде повишен, САЩ ще изгубят възможността си да получават заеми и ще се появи недостиг на средства за плащане на сметките.

Опитите това да бъде избегнато срещат съпротивата на консервативни представители на Републиканската партия.

Днес американският президент Барак Обама обяви, че е готов да работи през уикенда с демократите и републиканците, за да бъде постигнато споразумение по проблема.

Според Зелик политическата задънена улица във Вашингтон идва по време, когато Европа е изплавена пред финансови трудности, а Япония се бори с ниския ръст, опитвайки се да се възстанови от земетресението и вълните цунами през март. „Така че имате обстановка, която вече е крехка и несигурна“, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още