IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мадагаскар оглави класацията на Forbes за най-слаба икономика

Армения е на второ място, а за четвъртата Украйна се подчертава, че БВП на глава от населението й е по-малък, отколкото този на Сърбия и България

21:06 | 15.07.11 г. 1
<p>
	Столицата на Мадагаскар Антананариво. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Столицата на Мадагаскар Антананариво. Снимка: sxc.hu

Авторитетното американско списание Forbes състави класацията държавите с най-слаба икономика, като постави начело Мадагаскар, където 77% от населението живее под чертата на бедността, а брутният вътрешен продукт на глава от населението е едва 387 долара.

Според списанието до това състояние страната, наричана често и „Осмият континент“ заради природните си богатства, е била доведена от нестабилната политическа ситуация и корупцията.

Рейтингът на Forbes се основава на анализа на средните статистически данни за последните 3 години в 177 държави, като освен БВП на глава от населението се отчитат нивото на инфлацията, ръстът на БВП и състоянието на търговския баланс.

Второто място в класацията заема Армения, чийто БВП през 2009 г. намаля с 15% и на глава от населението е 3 000 долара, а инфлацията е 7%.

Трета е Гвинея, където са половината от запасите на боксит в света, която обаче изпитва трудности с привличането на инвестициите, а ниските икономически показатели според американското издание са вследствие на военния преврат там през 2008 г.

На четвърто място е Украйна, която според Forbes би могла да бъде най-силната европейска икономика, но по БВП на глава от населението тя отстъпва дори на Сърбия и България. Корупцията, слабото държавно управление и слабата съдебна система са основните фактори за незавидното положение на украинската икономика.

Пета е Ямайка, където световната икономическа криза рязко намали броя на чуждестранните туристи.

От изданието обаче отбелязват, че нивото на бедност там постепенно намалява, а грамотността се увеличава.

На следващите места в списъка са Венецуела, Киргизстан, Свазиленд и Никарагуа, а първата десетка затваря Иран. Въпреки, че в страната са открити 10% от световните запаси на петрол, по икономически показатели тя се намира по-близо до Ирак, отколкото до богатите Саудитска Арабия и Кувейт.

Настоящата класация се различава значително от миналогодишната – от първата десетка изчезнаха държави като Зимбабве, Гана и Демократична Република Конго, докато Армения, Украйна и Ямайка си проправиха път към върха.

От Forbes отбелязват, че 8 от първите 10 страни в списъка са на последните места в световния рейтинг за отношение към корупцията, съставян от международната организация Transparency International.

Общият извод е: „Там, където не работи правителството, икономиката запада“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Aleksiev
преди 13 години
А къде сме ние?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още