IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Царевицата дава пореден сигнал, че 2011 година прилича на 2008

Важно е да се взимат предвид предупредителните сигнали, идващи от различни пазари, смятат от Bank of New York Mellon

15:55 | 04.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Царевицата дава пореден сигнал, че 2011 година прилича на 2008

Цената на царевицата е поредният сигнал, който би трябвало да накара инвеститорите да направят паралел между 2011 и 2008 година, заявява главният валутен стратег на американската банка Bank of New York Mellon Саймън Дерик.

Според него е необходимо много внимание, тъй като има голяма вероятност от пазарен срив подобен на този, който се случи след банкрута на Lehman Brothers, пише CNBC.

На 9 юни фючърсите на царевицата с най-близка доставка на борсата в САЩ достигнаха рекорд от 7,93 долара за бушел. Последва драстичен спад от около 21 на сто към края на миналата седмица, посочва Дерик.

На 23 юни 2008 година царевицата удари рекорд от 7,65 долара за бушел, след което до началото на август бе регистрирано пропадане от 34 на сто.

„Не твърдим, че 2011 година е точно копие на 2008. Трябва обаче да се има предвид, че от различни пазари продължават да идват предупредителни сигнали, че ситуацията е сходна“, обяснява той.

Дерик напомня, че в началото на 2008 година имаше значителен спад при хранителните суровини, при това далеч преди петролът да достигне историческите си върхове от юли. Тогава цената на пшеницата се срути с над 30 на сто, преди да започне отстъплението при черното злато.

„Както посочихме в началото на юни тази година, причината за това бе промяната към настроения и очаквания за изчезване на инфлационния натиск. Това пренасочи инвеститорите от валутите, управлявани от най-рестриктивните централни банки към тези, чиито централни банки водеха най-ясна политика към стимулиране на растежа“, обяснява Дерик.

Други сигнали, които според Дерик показват приликата между 2008 и 2011 година, са сривът от над 30 на сто при среброто за последните два месеца и понижаването почти наполовина спрямо миналия септември на индекса Baltic Dry.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още