IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Възстановяването в САЩ е добро, БРИК изостават

Дори маргинално забавяне в Китай може да повлияе на доверието на инвеститорите

19:17 | 14.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Китайската централна банка повиши капиталовите изисквания за банковия сектор, за да предотврати появата на кредитен балон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайската централна банка повиши капиталовите изисквания за банковия сектор, за да предотврати появата на кредитен балон. Снимка: Ройтерс

Щатската икономика продължава да се възстановява, но в страните БРИК – Бразилия, Русия, Индия и Китай икономическата активност намалява, показват данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирани от CNBC.

Икономическата експанзия в САЩ е по-умерена, отколкото през миналия месец, но все още е стабилна с ръст от 2,8% на годишна база, посочва ОИСР.

Еврозоната претърпява умерен спад на растежа заради забавянето във Франция и Италия и въпреки стабилния темп на възстановяване в Германия.

Растежът в Бразилия и Индия се забавя, докато Китай показва признаци на загуба на икономическа инерция, твърдят анализаторите от ОИСР. Опасенията, че растежът в Китай ще бъде разколебан допълнително, имат негативен ефект върху глобалната икономика, а всяко сериозно забавяне може да има тежки последици за възстановяването на експортно ориентираните страни в Европа и Северна Америка.

В опит да ограничи нарастващата инфлация днес Китайската централна банка повиши капиталовите изисквания за банковия сектор. Пекин се опитва да предотврати появата на кредитен балон.

 
Русия също показва първи признаци на загуба на икономическа инерция, се казва в изследването на ОИСР.

Китай успя да запази стабилен растеж по време на икономическата криза, като през 2009 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страната нарасна с 9,2%. Дори маргинално забавяне обаче може да повлияе на доверието на инвеститорите, отбелязва организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още