IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай иска изборът на ръководител на МВФ да се реши с консултации

Страната продължава да настоява за повече представители на развиващите се държави в ръководството на фонда

12:37 | 26.05.11 г.
<p>
	Кристин Лагард и Доминик Строс-Кан. <em>Източник: Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард и Доминик Строс-Кан. Източник: Ройтерс

Всички решения, които се отнасят до избора на нов изпълнителен директор на Международния валутен фонд, трябва да се вземат чрез демократични консултации, заяви говорител на китайското министерство на външните работи, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Изявлението бе направено в отговор на молба на журналисти да бъде разяснена китайската позиция за кандидатурата на френския министър на финансите Кристин Лагард за следващ ръководител на МВФ.

Говорителят повтори и вече изказаната гледна точка на Китай, според която в ръководните структури на фонда „трябва да бъде увеличено представянето на държави с развиващи се пазари и да бъдат отразени по-добре промените в световната икономика“.

Вчера в съвместно изявление на директорите на МВФ, представляващи държавите от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) бе подчертано, че традицията, според която изпълнителният директор на фонда се избира практически според принципа на националната принадлежност, „подкопава легитимността на фонда“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още