IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японският фармацевтичен концерн Takeda погълна Nycomed за 9,6 млрд. евро

Благодарение на покупката японците си осигуряват много търсеното лекарство Roflumilast

15:30 | 19.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p class="western" style="margin-bottom: 0cm">
	Японците придобиват и много търсеното лекарство с милиарден потенциал Roflumilast. <em>Снимка: Nycomed</em></p>

Японците придобиват и много търсеното лекарство с милиарден потенциал Roflumilast. Снимка: Nycomed

Японският фармацевтичен концерн Takeda придобива швейцарския си конкурент Nycomed за 9,6 млрд. евро, предаде Ройтерс. С най-голямата във фирмената си история сделка Takeda  удвоява бизнеса си в Европа и по този начин печели голяма възможност за допълнителни продажби.

Обявената в четвъртък официално сделка, която се е развила през последните дни, е втората най-голяма бизнес експанзия в чужбина в историята на Япония. 

Takeda ще плати в брой цената и по този начин ще натрупа дългове. Дерматологичният бизнес на Nycomed в САЩ не е част от сделката. Благодарение на покупката японците си осигуряват много търсеното лекарство Roflumilast, което в Европа е познато под името "Daxas", а в САЩ се предлага под името "Daliresp". Този експериментален продукт, чието развитие се наблюдава отблизо от големите имена в сектора, е за хронична дихателна недостатъчност и според анализатори има милиарден търговски потенциал. Roflumilast беше разрешен за продажба на Стария континент през 2010 г., а в САЩ - през март тази година. Швейцарците придобиха все още неразработения продукт Daxas през 2006 г. заедно с останалите фармацевтични активи на германската химическа група Altana.  

Nycomed има 12 500 служители и през миналата година е регистрирала продажби в размер на 3,2 млрд. евро. Дълго време се спекулираше около възможността компанията да излезе на борсата. Компанията е акционерно дружество с множество акционери, като най-голям дял - 41%, държи Nordic Capital.

Онова, което възбуди апетита на Takeda, освен, разбира се, новото лекарство, е растящият ангажимент на Nycomed на развиващите се пазари, където фирмата прави 40% от оборота си. В края на 2010 г. Nycomed купи за 210 млн. долара малко повече от половината акции в китайската компания Bio-Pharma и освен това има силни позиции в Русия.

Takeda пък, за разлика от много от своите чуждестранни конкуренти, има да наваксва на много развиващи се пазари. През 2008 г. концернът купи американския специалист по лекарства за туморни заболявания Millennium Pharmaceuticals за 8,8 млрд. долара.

Други японски компании от сектора, като Daiichi Sankyo, Eisai и Astellas Pharma също се опитват да пробият на важните западни пазари предимно чрез придобивания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още