IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали сривът при суровините всъщност не е добра новина?

Гласувайте в анкетата на Investor.bg за последиците, които може да има рязкото поевтиняване на основни суровини през последните дни

10:51 | 06.05.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Дали сривът при суровините всъщност не е добра новина?

Пропадането в цените на суровините от тази седмица повдига множество въпроси, свързани с това, дали бичият пазар е приключил и дали това не е лош сигнал за глобалната икономика.

На фона на преобладаващите негативни нагласи, един стратег вярва, че разпродажбите всъщност са нещо добро, тъй като цените на суровините са поскъпнали твърде бързо и твърде много, пише CNBC.

До какво ще доведе сривът при суровините?

До срив и на фондовите борси
До по-добри корпоративни резултати
Няма да промени нищо
Не мога да преценя
Общо 1597 гласа
Според Джонатан Барат, управляващ директор на Commodity Broking Services посочва, че наблюдаваме корекция, която ще свали напрежението върху корпоративния сектор заради повишаващите се цени на суровините.

„Вярваме, че пазарите най-накрая се събудиха. Поскъпването на суровините бе твърде голямо и започваше да се усеща напрежение. Последва корекция, която аз смятам, че ще продължи известно време”, коментира Барат.

Мнението на специалиста е, че се откриват добри възможности за покупка на злато след четирите поредни дневни спада в цената на метала. От постигнатия в края на април рекорд от 1 563 долара за тройунция досега златото е поевтиняло с 5 на сто.

С оглед факта, че инфлацията все още е сериозен проблем, Барат вярва, че златото все още е добра инвестиционна възможност.

„Смятам, че златото е актив, който остава солидна инвестиция”, коментира той.

Относно медта, която поевтиня с 3 на сто вчера Барат смята, че има потенциал за отстъпление от около още 10%, тъй като „цената се е откъснала от фундамента”.

На обратния полюс е мнението, че сривът при суровините е предвестник на сериозни проблеми на фондовите борси. Това ясно се вижда при аналогия със събитията от 2008 година. Тогава потъването на петрола и златото след постигнатите от тях рекорди бе последвано от мащабни разпродажби на фондовите борси през последното тримесечие на годината.

До какво ще въведе рязкото поевтиняване на суровините? Дайте вашето мнение в анкетата на Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 13 години
Нефт, злато, сребро, кафе или какао....какво значение има???...просто СУРОВИНИ....те следват естествения ход на махалото, което достатъчно се беше отклонило и сега се връщат обратно. Пътят нагоре беше доста стръмен, значи и връщането ще е такова, но някои много ще ги заболи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
graki
преди 13 години
Въпроса е повече от риторичен - остава и да има нормално мислещо създание по света дето да не се радва на нормализирането /до в известна степен все още/ на основната енергийна суровина. Спекулативен балон винаги се пука, рано или късно и това стана и сега - друг е въпроса нашите мили другари от Лукойл и Петрол как ще последват спадането на Брента от 125 на 109 - демек повече от 10% :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
lyusien
преди 13 години
Просто някои направи големите печелби Остава да разберем кои -някои хедж фондове Сорос или Джими Роджар Които и да е парите наистина са големи Цените на петрола ще продължават да падат до 80 85 долара за барел Но другите суровини особенно златото среброто какаото и кафето много скоро ще се върнат на предишните си нива Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още