IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Банките са изправени пред планина от 3,6 трлн. долара дългове

Финансовите институции в Европа вероятно няма да се справят сами с набирането на нов капитал и ще се наложи намеса на правителствата

10:47 | 14.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Банките са изправени пред планина от 3,6 трлн. долара дългове

Банките по света са изправени пред огромна планина от дългове на обща стойност 3,6 трлн. долара. Всички тези задължения падежират в рамките на следващите две години, което ще вкара финансовите институции в остра борба с правителствата за набиране на капитал, предупреждават от Международния валутен фонд.

Много европейски банки ще имат нужда от по-големи капиталови буфери, за да възстановят пазарното доверие към себе си и за да получат възможност да заемат средства по-лесно. Борбата за привличане на капитал вероятно ще извади някои по-слаби играчи от пазара, се казва в годишния доклад на институцията.

Най-сериозни са нуждите от привличане на нов капитал за посрещане на дълговете от страна на банките в Ирландия и Германия, като близо половината от техните дългове са с падеж през следващите две години.

„Нуждата от финансиране за тези банки съвпада с нарастващите нужди на правителствата по света да набавят средства за посрещане на техните нужди, което ще предизвика остра конкуренция в привличането на капитал“, посочват от МВФ.

Като цяло, въпреки проблемите, през последните шест месеца финансовата стабилност на света се е подобрила, коментират от фонда. Най-сериозните изпитания през следващите месеци ще са свързани с набирането на капитал от банките и правителствата, особено в по-слабите страни от еврозоната.

Що се отнася до банките в САЩ, те са натрупали стабилни капиталови буфери още през 2009 година, когато стрес тестовете показаха нуждата от привличане на свежи средства. Европейските банки обаче все още трябва да си осигурят „значително количество капитал“, за да могат спокойно да се върнат на финансовите пазари, обясняват от МВФ.

Предстоящите стрес тестове в Европа „представляват златна възможност“ за стабилизиране на банковите баланси, увеличаване на прозрачността и ограничаване на пазарната несигурност относно качеството на активите, държани от банките, се казва в доклада.

По всяка вероятност банките в Европа няма да успеят да набавят необходимия им капитал от пазара и ще се прибегне до използване на държавни средства за запълване на нуждите. Освен това вероятно финансовите институции ще понижат дивидентните плащания, за да подобрят състоянието си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още