IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BRICS притиска Китай да внася повече завършена продукция

Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка намериха обща кауза по време на срещата си в Пекин

15:35 | 13.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
BRICS притиска Китай да внася повече завършена продукция

Политическите лидери от Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка се обединиха около обща кауза на срещата на развиващите се икономики от групата, известна със съкращението BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка).

Те се обединиха около искането Китай, където се провежда срещата им, да внася повече завършена продукция, а не само стоки като петрол, соя и желязна руда, предава Bloomberg.

На закритото им заседание китайското търговско министерство е уверило представителите на останалите страни, че Китай ще превърне в свой приоритет вноса на продукти с добавена стойност от страните в групата на BRICS.

Това е разкрил пред репортери сред срещата индийският търговски министър Ананд Шарма.

Заместник-министърът по икономическото развитие на Русия Олег Фомичев на свой ред посочва, че Китай се е ангажирал да работи съвместно със страната по високотехнологични проекти, „а не само да внася суровини от Русия и да изнася промишлени стоки”.

Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, обединени в акронима BRICS на Goldman Sachs, са разделени от множество търговски спорове.

Бразилия и Индия настояват Китай да купува повече завършена продукция, като бразилски самолети и индийски фармацевтични продукти.

Южна Африка от своя страна иска по-голяма степен на преработка на желязната руда и други суровини, добивани в страната, преди да ги изнесе в Китай.

Бразилия и Индия също се оплакват, че обменният курс на китайския юан е подценен, което застрашава техния износ.

Страните „имат различни интереси”, коментира Джим О'Нийл, председател на Goldman Sachs Asset Management International, който въвежда термина BRICS през 2001 г. „Богатството на глава от населението е много различно, политиката е много различна, философията, също и тяхната естествена икономическа периферия е различна.”

Южна Африка бе поканена да се присъедини към BRIC тази година, ставайки петата страна в групата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още