IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росатом и USEC с намерения за съвместно предприятие за обогатяване на уран в САЩ

Двете компании сключиха договор за доставка на нискообогатен уран на стойност 2,8 млрд. долара

11:44 | 24.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Росатом и USEC с намерения за съвместно предприятие за обогатяване на уран в САЩ

Русия и САЩ започват преговори за създаване на съвместно предприятие за обогатяване на уран на територията на САЩ, което ще работи по руска технология, съобщи РИА Новости.

Това заяви председателят на Росатом Сергей Кириенко във Вашингтон при подписване на 10-годишен договор между руската "Техснабекспорт" (собственост от Росатом) и американската компания USEC за доставка на нискообогатен уран, като доставките започват от 2013 г.

Договорът е на обща стойност 2,8 млрд. долара.

Предстои съвместна работна група да уточни параметрите на проекта. Ръководителят на Росатом обяснява, че капацитет на завода ще бъде такъв, че проектът да бъде икономически целесъобразен, а това зависи от пазара.

Сергей Кириенко коментира, че на фона на ситуацията с аварията с японската АЕЦ "Фукушима" след опустошителното заметресение, "подписването на настоящия дългосрочен договор между две страни, които са от лидерите на световния ядрен пазар, в известен смисъл дава отговор на въпроса как ще се развива по-нататък ядрената енергетика“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още