IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приказка за две борси: Разликите между Япония и Египет

С над 120-годишна история двете водещи борси в своите региони се справят по различен начин с големите предизвикателства, пред които са изправени

09:40 | 24.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Приказка за две борси: Разликите между Япония и Египет

Две фондови борси с история от над 120 години, всяка от които сред най-старите в своя регион, бяха засегнати от кризи, които разклатиха самите устои на пазарите в тези страни. Става въпрос, разбира се, за борсите в Египет и Япония, пише CNBC.

Японският индекс Nikkei загуби 16% от стойността си в първите два дни след заемтресението със сила от 9-та степен по Рихтер и 10-метровото цунами, връхлетяло североизточната част на страната на 11 март.

Борсата обаче продължи да работи, като впоследствие индексът се възстанови и към вторник загубите бяха стопени до 6%.

За ралика от нея, търговията на египетската борса бе преустановена на 27 януари – два дни след началото на протестите в страната, довели до края на управлението на Хосни Мубарак.

След поредица неуспешни опити днес най-сетне борсата отново отвори, но след като основният й индекс спадна с 10% търговията пак бе прекъсната. Индексът бе паднал с 10,5% в двата дни преди затварянето.

Специално за отварянето бе решено търговската сесия да се намали на три часа, а търговията да бъде прекъсвана за половин час, ако акциите се отклонят с повече от 5%, а ако отклоненивто е с над 10% - търговията за деня ще приключва.

Подновяването на търговията дойде тъкмо навреме, за да предотврати изваждането й от индекса на развиващите се пазари на MSCI.

Прекъсването освен това урони доверието в най-прозрачния според мнозина анлизатори пазар в региона.

Президентът на египетската борса Калед Сейам подаде оставка в знак на протест срещу спирането на търговията, като тя бе приета

В рязък контраст - борсата в Токио устоя на тройния удар – земетресение, цунами и ядрена криза, с минимална загуба на репутация.

Ръководителят на борсата Ацуши Саито заявява за CNBC, че пазарът ще затвори само ако повече от 20% от участниците не са в състояние да търгуват, при което според борсата пазарът би бил непредставителен.

Докато предизвикателството пред египетската борса е възстановяване на доверието чрез, на първо време, безпроблемно подновяване на търговията, то Токио вече гледа в бъдещето, след като пазарът преодоля трусовете.

Икономистите се върнаха към предишното голямо земетресение в Япония – това в Кобе от 1995, за да видят как икономиката и пазарите се реагирали. Трусът в Кобе с магнитуд 6,8% по Рихтер нанесе щети на икономиката на стойност 2,5% от БВП.

В рамките на шест месеца след земетресението японските акции тогава губят 25% от стойността си, но в момента водещите японски компании са три до четири пъти по-печеливши, отколкото в средата на 90-те.

Саито не очаква някакви сериозни последици в дългосрочен план от кризата в северната част на страната, засегната най-много от земетресението. Тя дава по-малко от 4% от БВП на страната, посочва той.

„Не отричам, че някои големи производители бяха засегнати, но те ще се възстановят в рамките на най-много седмица-две. Късметлии сме, че не загубихме нито едно основно производствено съоръжение“, отбелязва Саито.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още