IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египетската борса възобнови дейност и затвори отново след 10% спад

Цените на акциите в Кайро се понижиха рязко заради изтегляне на чуждестранни инвеститори

11:20 | 23.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><span style="font-size: 10pt;">Гражданските протести в Египет продължават и след оттеглянето на Хосни Мубарак. </span><i><span style="font-size: 10pt;">Снимка: Ройтерс</span></i></p>

Гражданските протести в Египет продължават и след оттеглянето на Хосни Мубарак. Снимка: Ройтерс

Търговията на фондовата борса в Египет бе възобновена за кратко днес след близо двата месеца прекъсване, съобщава Bloomberg.

Цените на египетските акции се понижиха рязко, в унисон с очакванията, най-вече заради разпродажбите от страна на чуждестранните инвеститори, опасяващи се от перспективите пред египетската икономика.

Египетското правителство съобщи в началото на седмицата, че ще отвори борсата в сряда. Търговията с акции в Кайро бе спряна на 27 януари, когато водещият борсов индекс EGX 30 се понижи с 16% в рамките на седмица заради масовите протести в страната срещу режима на вече бившия египетски президент Хосни Мубарак.

Той отстъпи от поста си на 11 февруари заради задълбочаването на политическата криза в страната. Оттогава обаче египетската икономика продължава да страда от загуби на приходи от туризъм и от смущенията, причинени от стачките в страната, пише Wall Street Journal.

Акциите на египетските компании, търгувани в Лондон и Ню Йорк, се понижиха силно във вчерашната сесия, загатвайки за остър спад и на индексите в Кайро днес. EXG 30 потъна с 9,9% в днешната сесия заради разпродажбите на акции, след което търговията отново бе прекъсната.

Акциите на египетските компании, листвани на борсата в Лондон, са поевтинели с около 22% от затварянето на борсата в Кайро в края на януари.

Допреди избухването на политическата криза в страната Египет се считаше за един от най-перспективните развиващи се пазари в региона, привличайки значителни чуждестранни инвестиции, които повишиха EGX 30 с 15% от началото на 2010 г. допреди началото на протестите през януари тази година.

Голяма част от тези чуждестранни инвестиции вероятно ще бъдат изтеглени, защото чуждестранните инвеститори са били наплашени от продължителното затваряне на борсата в Кайро, коментират пред Wall Street Journal анализатори.

Според техните оценки чуждите инвеститори държат египетски акции за около 9-10 млрд. долара, което се равнява на 15% от пазарната капитализация на фондовата борса в страната.

При отварянето й днес инвеститорите отчетоха редица събития от последните два месеца, като например решението на Moody’s от миналата седмица да намали кредитния рейтинг на Египет с една степен до „Ba3” от „Ba2” заради нестабилната все още политическа обстановка в страната.

За да защитят по-дребните инвеститори, египетските финансови регулатори са взели решение да преустановят за половин час търговията с всяка емисия акции, в случай че цените им се изменят с 5% или повече.

Освен това в рамките на една сесия изменението в цените на акциите е ограничено на 10%.

Фондовата борса в Египет е представена в индекса на Morgan Stanley MSCI Emerging Market, който покрива най-ликвидните борсови пазари в развиващи се икономики в света, но бе застрашена от отпадане заради продължителното си затваряне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още