IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото ключово за финансирането на Кадафи

Златният резерв на Либия може да осигури спасителен пояс на Кадафи, в случай че той успее да го продаде, пише Financial Times

11:51 | 22.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Златото ключово за финансирането на Кадафи

Международната общност нанесе удар върху Муамар Кадафи със замразяването на активи и серия от санкции, имащи за цел да ограничат възможностите за финансиране на режима на отиващия си диктатор. Въпреки това Кадафи разполага с тонове злато, пише Financial Times.

Либийската централна банка, която е под контрола на полковник Кадафи, разполага с 143,8 тона злато, разкриват данни на Международния валутен фонд (МВФ). Според анализатори реалното количество може да е дори с няколко тона повече.

При сегашните цени златният резерв, който се нарежда сред 25-те най-големи в света, се оценява на 6,5 млрд. долара – достатъчно за поддържането на малка армия от наемници за месеци и дори години.

Докато много централни банки държат златните си резерви в международни хранилища в Лондон, Ню Йорк или Швейцария, златният резерв на Либия е в страната, коментират запознати с либийската финансова политика.

Европа и САЩ замразиха либийски активи за милиарди долари, след като бяха наложени международни санкции срещу либийската централна банка, либийския държавен инвестиционен фонд и държавната нефтена компания.

Златният резерв на Либия може да осигури спасителен пояс на Кадафи, в случай че той успее да го продаде. За целта Кадафи трябва да транспортира златото извън Либия.

Преди началото на въстанието златото се съхраняваше в централната банка в Триполи. Оттогава обаче то може да е било преместено на друго място, като например южнолибийския град Себха, близо до границата с Чад и Нигер.

Освен че повиши цената на златото до рекордните 1444 долара за тройунция, политическата нестабилност в Близкия изток илюстрира и основната характеристика на благородния метал, която го прави толкова желан от престъпници, инвеститори и диктатори - цената на златото не зависи от решенията на дадено правителство.

След революцията в Египет Кайро забрани износа на злато за четири месеца, за да попречи на членове на бившото правителство да изнесат авоарите си в чужбина.

В същото време от години Иран тихомълком трупа златни резерви – явен опит да намали експозицията си към американския долар и така да се защити от риска активите на страната да бъдат замразени. Други основни купувачи на злато са Китай, Русия и Индия.

Няма международна банка или борса, която е вероятно да купи злато, за което има и най-малкото съмнение, че е свързано с либийския режим, коментират анализатори.

Кадафи обаче може да транспортира злато в Чад или Нигер, където то да бъде разменено за валута, която да бъде трансферирана в банка, собственост на Либийската международна банка – клон на Либийската централна банка.

„Ако страна като Либия иска да направи златото си ликвидно, това ще е под формата на бартер, за оръжие, храна или долари“, посочва Валтер Вет от Standard Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още