IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатор: Геополитическите проблеми се преекспонират

Ключовото събитие тази седмица е срещата на върха на ЕС, а ако на нея не се стигне до решение за Ирландия, ситуацията може да стане много неприятна

17:30 | 21.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Анализатор: Геополитическите проблеми се преекспонират

Пазарните участници „преекспонират“ геопилитическите събития по света, включително политическите бунтове в Северна Африка и Близкия Изток и катастрофата в Япония. Такова е мнението на един от главните икономисти на Citigroup Вилем Буйтер, съобщава CNBC.

“Пазарите се придвижиха от еуфорията към страха - това със сигурност е реакция, предизвикана от опасения за глобалната икономика“, коментира Буйтер за медията.

Най-лошите сценарии за Япония и Либия според него са малко-вероятни, което води до преекспониране на случващото се. Подобно мнение може да се тълкува като знак, че пазарните сривове от последните седмици разкриват възможности за печалби.

Такова е виждането и на милиардера Уорън Бъфет, според когото разпродажбите в Япония предлагат доста атрактивни възможности за добра възвращаемост.

„Освен ако Саудитска Арабия, ОАЕ, Кувейт или Иран не бъдат засегнати, случващото се в Либия е сравнително незначително в количествено изражение – добиваният в страната петрол е по-малко от 2% от общия световен дневен добив“, посочва Буйтер.

„Цената на брента в момента е 116 долара за барел, а икономиката може да живее в подобна ситуация. По един или друг начин щяхме да стигнем до нея – дори просто чрез увеличаване на търсенето в рамките на примерно година“, коментира анализаторът.

Съветът на Буйтер е инвеститорите да насочат вниманието си към срещата на високо равнище в ЕС, която предстои тази седмица. На нея се очаква правителствените ръководители да обсъдят и вземат мерки по отношение на дълговата криза в еврозоната.

„Ако бъде постигната сделка за Ирландия, то тиганът може да бъде свален от огъня, но ако не се стигне до такава, ситуацията може да стане наистина неприятна. Причината е, че Ирландия не може едностранно да вземе решение за преструктуриране на банковите си и държавни дългове, тъй като това ще предизвика паника на финансовите пазари в Европа“, смята специалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още