IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаката срещу режима на Кадафи в снимки

Говорителите на либийската държавна телевизия определят въздушните удари над джамахирията като "действия на кръстоносци и ционисти"

20:56 | 20.03.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>Бунтовник, подкрепящ атаката срещу режима. Снимка: Reuters</p>

Бунтовник, подкрепящ атаката срещу режима. Снимка: Reuters

Около петнадесет европейски и канадски свързочни офицери са на борда на американски боен кораб в Средиземно море, за да координират ударите срещу Либия и налагането на забранена за полети зона, съобщи Франс прес, позовавайки се на американските военноморски сили.

Петима френски офицери, петима британци, двама италианци и двама канадци се намират на борда на адмиралския кораб "Маунт Уитни" на Шести американски флот в Средиземно море, заяви в имейл до АФП капитан първи ранг Даун Кътлър.

Операцията "Зората на Одисей", започнала тази сутрин по силата на резолюция 1973 на ООН, в момента е под американско ръководство, осъществявано от главния щаб на тяхното командване за Африка, базирано в Щутгарт, обясни вчера вицеадмирал Бил Гортни на пресконференция в Пентагона.

САЩ възнамеряват в близките дни да предадат командването на някой от партньорите от коалицията, изтъкна той. На място операциите се координират от "Маунт Уитни", уточни Пентагонът.

В момента около либийското крайбрежие се намират над двайсет кораба и подводници, 11 от които американски. Френският самолетоносач "Шарл де Гол" днес също потегли натам.

Въздушните операции в либийското небе се ръководят от генералните щабове на Франция, САЩ и Великобритания, които координират действията си, но акциите още не са централизирани, съобщи днес източник от френското министерство на отбраната.

В същото време информацията, пристигаща от Либия, сочи, че Муамар Кадафи се е евакуирал. Последните телевизионни изявления на либийския лидер, показани тази сутрин в Либия, са били направени по телефона и прехвърлени на записи, твърди ВВС.

Телефонното му изявление бе на фона на снимка на скулптура, представляваща златен юмрук, премазващ американски боен самолет.

В краткото си изказване либийският ръководител заяви, че "либийският народ ще излезе победител в битката със Запада". Той определи международната операция като "терористичен акт".

ВВС твърди още, че в Триполи обстановката е относително спокойна. Либийската държавна телевизия постоянно показвала хроника от нахлуването на войските на САЩ и Великобритания в Ирак през пролетта на 2003 година.

Говорителите на либийската държавна телевизия определят въздушните удари над джамахирията като "действия на кръстоносци и ционисти".

 Снимки от операцията на съюзниците може да разгледате в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
iuh
преди 13 години
Целият ми живот до сега е минал като гледам как тъпите американци нападат някакви други народи. Първо като бях малък дъртия Буш нападна Ирак, после като бях в гимназията младия Буш пак нападна Ирак...сега нападат Либия.....и все по телевизията дават тъпите им самолетчета, тъпите им ракетки и говорят за тези оръжия като за неще велико, а те оставят хора без крайници и деца без родители. Добре поне, че ние сме гузоблизци и нас не ни пипат. Живеем си мизерните животчета от заплата до заплата и гледаме по телевизията как избиват хотара както гледаме американски екшън. Но какво да се прави "разделяй и владей" винаги ще е актуално. Измислен проблем, реакция.....решение. Сега сме май на реакцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
jamiemirror
преди 13 години
Точно така, либийския народ ще е победител. Без Кадафи начело :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още