IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разрешението за военна намеса в Либия предизвика разнопосочни реакции

Европейският съюз приветства резолюцията, Китай се обяви против използването на сила за потушаване на конфликта

10:16 | 18.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Разрешението за военна намеса в Либия предизвика разнопосочни реакции

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън приветстват резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН за Либия. Това се посочва в тяхно съвместно изявление, цитирано от БТА.

Десет от петнадесетте членове на Съвета за сигурност гласуваха в подкрепа на резолюцията, а Русия, Китай, Германия, Индия и Бразилия се въздържаха.

„Изцяло одобряваме искането на ООН за пълно прекратяване на насилието, атаките и издевателствата над цивилни, както и за намиране на решение на кризата“, се посочва в документа, разпространен тази сутрин.

Европейският съвет вече призова за незабавното оттегляне на полковник Муамар Кадафи от властта, както и за бързия преход на Либия към демокрация в условията на ред и чрез диалог на широка основа.

Ромпой и Аштън изразяват дълбока загриженост за ситуацията с населението в Либия. Те отново поставят въпроса за гарантиране на сигурността на хората с всички необходими средства. Според тях резолюция 1973 осигурява ясна правна основа за международната общност да защити цивилните.

„Подчертаваме важната роля на Арабската лига и нашите арабски партньори, тяхното съдействие е съществено и тяхната роля е ясно призната чрез приетата резолюция“, се посочва в общото изявление на Ромпой и Аштън. Двамата отбелязват, че прилагането на резолюцията следва да се осъществи в тясна координация между ООН, Арабската лига, Африканския съюз и други международни партньори.

В същото време Китай изрази "сериозни резерви" към резолюцията за налагане на забранена за полети зона над Либия, но не я е блокирал заради настояването на арабските и африканските страни, предаде Ройтерс.

Според китайското външно министерство Съветът за сигурност би трябвало да се стреми "да реши настоящата либийска криза чрез диалог и други мирни средства.

"Ние сме против използването на въоръжена сила в международните отношения и имаме сериозни резерви към част от съдържанието на резолюцията", заяви ведомството на своя уебсайт.

Представителите на Китай и Русия в ООН казаха, че поддръжниците на резолюцията не са успели адекватно да обяснят как би действала забранената за полети зона и на какви правила
би се подчинявал ангажиментът.

Но Арабската лига е настояла за налагането на забранена за полети зона. Китайското външно министерство даде да се разбере, че това е натежало върху решението на Пекин да се въздържи, а не да гласува против резолюцията.

"Предвид на притесненията и позицията на арабските страни и Африканския съюз и на особените обстоятелства, отнасящи се в момента до Либия, Китай и други страни се въздържаха, а не блокираха приемането на резолюцията", заяви ведомството.

Изявлението показва, че Китай се стреми да постигне баланс между притесненията си от евентуални военни действия и исканиятана арабски и други държави, разгневени от непреклонността на Кадафи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
COUNTMEASURES
преди 13 години
Какви са опасенията от резолюцията на 1973 на останалите резервирани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още