IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бахрейн последва примера на Египет и затвори фондовата си борса

Търговията с акции е преустановена за неопределен период заради извънредното положение, въведено вчера в монархията

12:53 | 16.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>Войски на Саудитска Арабия и ОАЕ се приготвят да разгонят протестиращите в столицата на Бахрейн Манама. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Войски на Саудитска Арабия и ОАЕ се приготвят да разгонят протестиращите в столицата на Бахрейн Манама. Снимка: Ройтерс

Търговията на фондовата борса в Бахрейн бе преустановена днес, след като кралството обяви тримесечно извънредно положение заради задълбочаващата се политическа криза в страната.

Силите на реда разгониха протестиращите срещу правителството демонстранти днес, което се отрази на застраховките за защита от фалит на Бахрейн и те се качиха близо до нивата си от юли 2009 г., пише Bloomberg.

Суаповете за защита от фалит на страната надминаха тези на Ливан вчера, която е с по-нисък кредитен рейтинг от Бахрейн, и от месеци опитва неуспешно да състави правителство.

Рейтинговата агенция Fitch намали с две степени оценката за рисковия профил на държавните ценни книжа (ДЦК) на Бахрейн вчера на фона на сблъсъците между протестиращите шиитски мюсюлмани, недоволни от управляващото сунитско правителство.

При сблъсъците бяха ранени стотици души. До изострянето на сблъсъците доведе решението на Съвета за сътрудничество в Персийския залив да изпрати 1000 войници от Саудитска Арабия и 500 от Обединените арабски емирства по молба на сунитския режим, който управлява Бахрейн.

Това предизвика недоволството на шиитското правителство в Иран, който разкритикува вчера военната намеса в кралството.

В Бахрейн е разположен пети военноморски флот на САЩ, а управляващото страната кралско семейство има тесни връзки със Саудитска Арабия, която е ключов съюзник на САЩ в опитите им да спре ядрената програма на Иран.

Основният борсов индекс в Бахрейн BB ALL Share Index се е понижил с 1,3% от началото на тази година. От борсовия оператор не уточняват кога ще се възобнови търговията с акции.

Фондовата борса в Египет остава затворена от 27 януари насам след протестите срещу режима на Хосни Мубарак, които доведоха до свалянето му от власт след 30-годишно управление през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
ай дееееее и шейховете дадоха фира. На къде отива тоя свят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още