IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Революцията в арабския свят може да „отключи“ чуждите инвестиции в региона

Либерализацията на местните пазари е добър вариант за повишението на чуждите инвестиции в арабския свят, смятат експерти

13:08 | 07.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Революцията в арабския свят може да „отключи“ чуждите инвестиции в региона

Въпреки тревожността на броженията вълната от политически промени в арабския свят също така може да доведе до свеж тласък на чуждестранния капитал към региона, пише Ройтерс.

В период, в който в Близкия Изток и Северна Африка закостенелите монополи и протекционизъм започват да поддават, правителствата в региона биха могли да отворят още повече своите пазари и да раздържавят някои от активите си.

Богатите страни от Персийския залив като Кувейт и Катар нямат много изгода да продават, но държави като Тунис е вероятно да свалят бариерите пред чуждестранните инвеститори, докато търсят начини за по-оптимално преразпределение на благата сред своите непокорни граждани, пише изданието.

Въпреки това триумфът на демокрацията, ориентирана към отворения пазар, е далеч от сигурен. След десетилетия на автократично управление политическите партии в Египет и Тунис едва поемат по пътя на реформите, докато революцията в Либия обещава да бъде продължителна и кървава.

При все това перспективите за подобрен достъп до богатия на петрол регион с младо и платежоспособно население изглеждат изключително примамливи за инвеститорите.

„Все още е прекалено рано да се гадае как тези революции ще се развият“, коментира Джулиън Майо, инвестиционен директор в Charlemagne Capital. „Кризата обаче вероятно ще разкрие някои възможности, тъй като структурите, свързани със старите режими, ще бъдат реформирани.“

До мащабни приватизационни програми няма да се стигне, като специално секторът на добива на петрол и газ е тема табу. Вместо това обаче може да станем свидетели на либерализацията на финансовите услуги, телекомуникациите и туризма.

„Чуждестранните инвестиции в региона са високи, но това, което липсваше, беше убеждението, че промените настъпват достатъчно бързо“, казва Лука де Конте, директор "Капиталови пазари" в GMP Europe. „Пазарната ликвидност беше ниска, тъй като дяловете се пазеха ревностно.“

В този смисъл един от възможните варианти за повишаване на чуждестранните инвестиции е продажбата на държавни дялове от публични компании.

Според изданието правителствата в региона притежават директно или непряко дялове в публични компании за 320 млрд. долара.

Тези данни не включват Тунис, където много компании са частна собственост, но се притежават от хора, свързани със семейството на бившия президент Зин ал Абидин бен Али.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Вижте Промените в Северна Африка и Близкия изток са един голям шанс за Европа Демократизацията за тези страни ще отвори вратите за масирани инвестиции от Европа към тях Защо Европа ли - Европа е близо докато С А Щ и Япония и Южна Корея са далече Това е огромен пазар - близо 500 милиона заедно с Европа близо милиарден пазар Защо ни е Китаи Високите технологии на Европа и големи инвестиции и огромните природни ресурси в тази част на света и много младото им население което ще компенсира застаряването в ЕвропаЦялата пустиня на Либия Мароко Тунис Египет могат да бъдат осеяни със слънчеви колектори огромни количества природен газ които ще ограничи зависимостта от Русия и още и още и още Това е голям шанс за Европа Дано не го проспи Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още