IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадафи се готви за ответен удар, войските му напредват към Бенгази

Според държавната телевизия на Либия лоялните на режима войски са си върнали владението на няколко града

10:32 | 06.03.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Кадафи се готви за ответен удар, войските му напредват към Бенгази

Либийската държавна телевизия съобщи, че правителствените сили са установили пълен контрол над градовете Зауия, Мисурата, Тобрук и Рас Лануф, съобщи Ройтерс. Пак според държавната телевизия правителствените части, лоялни на Муамар Кадафи, се насочват към Бенгази.

Позовавайки се на собствени източници, АФП предаде, че Рас Лануф остава под контрола на противниците на режима на Муамар Кадафи.

Постъпващата от Либия информация за обстановката в страната е разпокъсана и не позволява да се създаде точна представа, посочват агенциите.

Интензивен и продължителен картечен огън избухна в либийската столица Триполи преди зазоряване, съобщи Ройтерс, като се позова на очевидци.

Не е ясно кой е стрелял и каква е причината за стрелбата, която започна около 5:45 часа местно време.

Центърът на Триполи беше огласен от изстрели от автоматични оръжия, някои с голям калибър, както и от възгласи в подкрепа на лидера Муамар Кадафи, подсвирквания и какафония от клаксони от профучаващите по улиците автомобили.

Правителственият говорител Муса Ибрахим отрече в столицата да се водят боеве.

"Уверявам ви, уверявам ви, уверявам ви, уверявам ви, в Триполи не се водят никакви сражения. Всичко е наред. Триполи е 100 процента под контрол. Това, което чувате, са празнични фойерверки. Хората са излезли по улиците и танцуват на площада", добави той, но предупредил журналист от телевизия "Ал Джазира":

"Бих посъветвал да не ходите там заради собствената ви безопасност".

Междувременно либийските власти продължават да прибират стотици милиони долари приходи от петрола въпреки наложените на режима на Муамар Кадафи международни санкции, пише Financial Times.

Плащанията от износа на петрол постъпват в либийската централна банка и, потенциално, попадат под прекия контрол на полковник Кадафи, посочва всекидневникът, позовавайки се на западен източник от петролния отрасъл и търговци от средите.

През последните две седмици Либия е изнесла петрол на стойност от около 770 милиона долара , посочва вестникът.

Износът на либийски петрол намалява, тъй като все повече петролни компании и собственици на танкери спират да работят с Либия заради риска за репутацията им.

Китайски и индийски компании обаче продължават да купуват суров петрол, добит в северноафриканската страна, твърди вестникът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
Nabludatel777
преди 13 години
За мен шансът му да успее е над 99%.Целия политически елит скрито го подкрепя, икономическите структури си затварят очите и изобщо са му дали шанс , а и парите за да се разправи с другото племе което иска да събира парите. От всичко до сега не се видя да има гладни в Либия...а ЖАДНИ за ВЛАСТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
Fiscalist
преди 13 години
Кадафи е железен! Пожелавам му успех в борбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
aristotel
преди 13 години
КАДАФИ е симпатяга успява да накара толкова години да му се подмазва цял свят и ЗАЩО, защото всички политици имат една черта СОБСТВЕНОТО си БЛАГОПОЛУЧИЕ без значение от вярата водещо е АЛЧНОСТТА във всичките и аспекти от живота. НЕ МУ СИМПАТИЗИРАМ просто КОНСТАТИРАМ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още