IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австрия замрази авоарите на един от най-доверените хора на Кадафи

Мустафа Зарти, който е потърсил убежище във Виена, няма да има право на каквито и да било финансови операции

14:50 | 04.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Австрия замрази авоарите на един от най-доверените хора на Кадафи

Австрия замрази днес австрийските авоари на доверен човек на либийски лидер Муамар Кадафи - Мустафа Зарти, който е намерил убежище във Виена. Вчера той е бил разпитван от австрийската полиция за борба с тероризма, предаде Франс прес.

Австрийската централна банка публикува тази сутрин в Бюлетина за съобщения на всекидневника "Винер цайтунг" препоръка да бъдат замразени авоарите и да се наложи забрана върху каквито и да финансови трансакции.

Австрийският министър на европейските и международните въпроси Михаел Шпинделегер в сряда поиска централната банка да разследва Мустафа Зарти, въпреки че той не е обект на санкциите, въведени на 28 февруари от Европейския съюз срещу Муамар Кадафи и 25-ма негови приближени.

Говорител на външното министерство посочи, че Зарти "разполага с авоари и е в състояние да ги предостави на други представители на либийския режим".

Предполага се, че Мустафа Зарти, който е вицепрезидент на либийския държавен инвестиционен фонд, е натоварен с управлението на авоарите на Кадафи в Австрия. Той е напуснал Триполи и е намерил убежище във Виена на 21 февруари.

Вчера австрийската министърка на вътрешните работи Мария Фектер съобщи, че Зарти, който от 2006 година има австрийски паспорт, е бил разпитан от полицията за борба с тероризма, но е оставен на свобода.

Според в. "Пресе", който се позовава на бивш приближен на Кадафи, авоарите на либийския ръководител в Австрия възлизат на близо 30 милиарда долара (22 милиарда евро), повечето укрити във фондации.

Австрийската централна банка направи проверка и установи, че откритите либийски авоари в банкови сметки в Австрия възлизат на 1,2 милиарда евро. Банката обаче не уточни на чие име са тези сметки.

Основна писта за издирването на средства на Кадафи в Австрия е 41-годишният Мустафа Зарти, който е близък на сина на либийския лидер, Сейф ал Ислам, следвал във Виена и притежател на луксозна вила в австрийската столица.

Освен участието му в ръководството на либийския държавен инвестиционен фонд, благодарение на което Зарти е един от основните акционери в голямата италианска банка UniCredit наред с Либийската централна банка.

Освен това той е в управителния съвет на Националната петролна компания, шеф е на петролодбивния концерн Tamoil, разполагащ със собствени бензиностанции, вицепрезидент на First Energy Bank в Бахрейн и отговаря за лова на риба тон в
либийски води.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още