IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch намали рейтинга на Либия с две степени под инвестиционното ниво

Това е второ намаление на рейтинга на Либия от страна на Fitch в рамките на малко повече от седмица

09:30 | 02.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch намали рейтинга на Либия с две степени под инвестиционното ниво

Агенцията за кредитен рейтинг Fitch Ratings намали с три степени рейтинга на Либия заради продължаващото насилие в страната, предаде Wall Street Journal.

Рейтингът на африканската страна е намален до BB от BBB, с което пада две степени под инвестиционното ниво. Рейтингът е поставен под наблюдение с възможност за по-нататъшни намаления, тъй като от агенцията смятат, че ситуацията в страната вероятно ще се влоши още, преди да бъде намерено решение.

„Увеличаването на хаоса в политическите и икономическите условия в Либия вече не е съвместимо с рейтинг с инвестиционна степен“, посочва от Чарлс Севил, директор на звеното на Fitch за присъждане на рейтинги на държавни ценни книжа.

Той е отбелязал, че влияние върху понижаването на рейтинга е оказал и фактът, че в рамките на международни санкции беше замразена значителна част от активите на Муамар кадафи и обкръжението му.

От Fitch подчертават, че петролното производство на страната е намалено наполовина, а някои от добивните инсталации са изложени на риск от трайно повреждане. Производството на петрол и газ представлява над половината от БВП на Либия.

Това е второ намаление на рейтинга на Либия от страна на Fitch в рамките на малко повече от седмица.

Към момента противниците на режима на Кадафи са спечелили контрола върху голяма част от страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още