IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Citigroup: САЩ ще бъдат задминати от Китай през 2020, а от Индия - през 2050

Световната икономика ще расте с 4,6% годишно до 2030 и с 3,8% между 2030 и 2050, се казва в анализ на банката

12:15 | 28.02.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Citigroup: САЩ ще бъдат задминати от Китай през 2020, а от Индия - през 2050

С наваксването на икономическото изоставане от страна на развиващите се икономики, светът ще забогатява все повече през идните години, заявява главният икономист на Citigroup Вилем Буйтер, цитиран от CNBC.

“Очакваме силен растеж на световната икономика до 2050, като средният ръст на БВП до 2030 ще бъде 4,6% годишно, а между 2030 и 2050 – 3,8%“, пише Буйтер в пазарен анализ.

„В резултат на това световният БВП би трябвало да нарасне в реално изражение от 72 трлн. долара през 2010 до 380 трлн. долара през 2050“, посочва той.

Анализът на Буйтер вдъхва оптимизъм за дългосрочните перспективи пред световната икономика на фона на поскъпващия петрол заради размириците в Близкия Изток, но според него икономическият център ще се измести от запад на изток много бързо.

„Китай ще задмине САЩ през 2020, превръщайки се в най-голямата световна икономика, а това ще стори и Индия през 2050", предвижда той.

Растежът обаче няма да е гладък, посочва икономистът. „Очаквайте както времена на бум, така и на застой. Ще има и спорадични крахове, в резултат от лоши политики, конфликти или природни бедствия, чиито икономически последици ще бъдат неизбежни.“

Развиващите се икономики от Азия и Африка се прогнозира да демонстрират най-силен растеж, подпомаган от ръста на населението и индивидуалния доход в тези страни.

„По икономически ръст ще следват Близкият Изток, Латинска Америка, Централна и Източна Европа, държавите от бившия СССР и накрая днешните развити страни“, пише Буйтер.

„За бедните страни с голям дял на младите хора в населението, бързият растеж би трябвало да е лесно постижим чрез отваряне на икономиката, пропазарни мерки, инвестиции в човешки и физически капитал, както и недопускането на „балони“. Останалото ще свърши икономическата конвергенция“, обяснява той.

Буйтер е създал индекс за измерване на икономическия прогрес. Този "3G индекс" (от Global Growth Generators) е претеглена средна на шест детерминанти на растежа, които икономистите на Citigroup намират за важни.

Факторите са: вътрешни спестявания / инвестиции, демографски процеси, здравеопазване, образование, качество на институциите и политиките, свободна търговия.

Използвайки този индекс, страните, които трябва да следим през идващите години, са: Бангладеш, Китай, Египет, Индия, Индонезия, Иран, Монголия, Филипините, Шри Ланка и Виетнам, посочват от Citigroup.

Това са нашите „3G” страни, казва Буйтер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
nenovoto
преди 13 години
Всичко това звучи много хубаво ,ако моторът на икономическия не беше петролано за съжаление петролът ще се изчерпа до 2025 г и тогава ни очаква не икономически ръст,а световна война или по-скоро ще си умрем и без войнаА в момента в който това стане първият фалирал може би ще бъде Citigroup
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
После, не знам как ги правят тия прогнози, ама вземат ли предвид, че полезните изкопаеми по някое време ще попривършат?! А това с икономиката на услугите и преминаването към нея ми се вижда малко тинтири-минтири - трябва такова услужване да падне, че свят да ни се завие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
БВП-то на САЩ е статистически раздуто. Според ето този материал с цели 35%:http://***.chrismartenson.com/crashcourse/chapter-16-fuzzy-numbers
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
Китай е с 3-4 пъти по-голямо население от САЩ и с много нисък брутен продукт на глава от населението. Ако успеят да запазят конкурентноспособноста си като в същото време валутата им поскъпне с 20-30% , то след 10 години при сегашните темпове на развитие ще имат утроен(в долари) брутен продукт без проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
interest-free
преди 13 години
Ицо, какво си седнал да ми даваш за пример една банкрутирала държава като САЩ..... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
Тези прогнози означават дефакто, че за има няма 7 години Котай ттрябва да утрои БВП-то си, а това няма как да се случи за толкова кретък период от време. Дори и да се случи ще доведе до нова глобална криза, защото ръстът ще се дължи на балон, който няма как да не се спука. При това в същото време докато БВП на Китай нараства, икономиката на САЩ трябва да спре да се развива и да влезе в рецесия от която да не излезе с години.Та подобни прогнози са смешни, защото почиват на данни от минал период. Когато икономиката на САЩ беше в рецесия поради кризата, а тази на Китай се развиваше. Това няма как да се запази вбъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още