IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордно начало на годината за борсовите дебюти по света

Енергийните компании са лидери в първичните публични предлагания, подкрепени от скока в цените на петрола

11:51 | 26.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордно начало на годината за борсовите дебюти по света

Компаниите в световен мащаб са привлекли рекордно голямо финансиране от инвеститорите с помощта на първични публични предлагания на акции (IPO) от началото на тази година.

Проучване на Thomson Reuters показва, че първичните публични предлагания са събрали 24,3 млрд. долара в световен мащаб от началото на тази година до днес.

Сумата е рекордна за този период на годината и подчертава оживлението на фондовите борси и засиления интерес от страна на инвеститорите.

Привлечените чрез IPO от януари до момента средства са с 20% повече спрямо същия период на 2010 г.

Засилената активност на компаниите започна да се усеща още през последното тримесечие на 2010, когато първичните публични предлагания привлякоха рекордните 122,2 млрд. долара.

В рамките на последните три месеца от 2010 азиатската животозастрахователна компания AIA Group осъществи най-голямото IPO в историята на борсата в Хонконг, а другото голямо IPO бе това на американския автомобилопроизводител General Motors.

Предлаганията на вторичния пазар по света на свой ред се увеличават с 23% на годишна база и достигат 67,7 млрд. долара. Набирането на средства чрез фондовите борси бе подкрепено от силното представяне на пазарите на акции, чиито цени стигнаха нивата си отпреди фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers.

Азия, която доминираше фондовия пазар през 2010 г., продължава да бъде лидер и през тази година. Общо 41% от борсовите дебюти идват от Китай. Данните на Ройтерс включват също и листването на компанията за вятърни турбини Sinovel Wind за 1,4 млрд. долара през януари.

Енергийните компании са лидери по активност на пазара на IPO, подпомогнати от растящите цени на енергията и суровините. На тях се падат 30% от първичните публични предлагания, а след тях с 16% от борсовите дебюти се нареждат индустриалните компании.

Освен в Азия, големи по обем IPO-та бяха реализирани и в САЩ, като това на американската компания за тръбопроводи Kinder Morgan, която събра близо 2,9 млрд. долара през януари. Това направи нейното IPO най-голямото в енергийния сектор на САЩ от 1998 г.

Пазарът на IPO в САЩ не показва признаци на забавяне заради наличието на няколко големи планирани борсови дебюта за идните месеци, като това на болничния оператор HCA Holdings.

Европа също се готви за вълна от борсови листвания през следващите два месеца на фона на подобряващите се финансови пазари и преди традиционното затишие преди Великден.

Според анализатори ако капиталовите пазари продължават да бъдат стабилни, има възможност обемът на новите първични публични предлагания през тази година да бъде значително по-голям, отколкото през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още