IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оправдани ли са страховете за Саудитска Арабия?

Цената на застраховането на 10 млн. долара саудитски дълг за 5 години се е удвоила в рамките на месец

15:23 | 24.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Оправдани ли са страховете за Саудитска Арабия?

Цената на застраховане на саудитския дълг рязко се повиши след революцията в Египет в края на януари. Означавали това, че инвеститорите се страхуват, че бунтовете могат да обхванат и най-големия доставчик на суров петрол в света? Вероятно не, пише Джонатан Уетли, колумнист на Financial Times в коментар за изданието.

Както Мариос Маратефтис, директор на Standard Chartered в Дубай посочва, повишаването на цената на застраховането на саудитския дълг единствено означава, че инвеститорите изразяват своите опасения за региона като цяло. Това не отразява обаче стъпките, предприети от саудитското правителство за решаване на някои от структурните проблеми, допринесли за недоволството в други страни.

Цената на застраховането на 10 млн. долара саудитски дълг за 5 години се повиши от 75 хил. долара на година в края на януари, до 138,6 хил. долара в сряда, достигайки 142,8 хил. долара.

Тези нива са значително по-ниски от цената на застраховането на египетския дълг, която достигна 450 хил. долара на 28 януари и затвори около 360 хил. долара в сряда.

Ръстът на застраховането срещу фалит на Саудитска Арабия – която се радва на един от най-ликвидните пазари в региона, все пак повдига и някои въпроси, казва Маратефтис.

Съществуват притеснения за сигурността на региона като цяло и проблемът е, че инвеститорите не правят разлика между отделните страни, посочва той.

Голямото предизвикателство в Близкия Изток е демографско – милиони млади хора без работа. Мерките за решаване на този проблем отнемат време и при условие, че повечето страни продават основно петрол, създаването на нови работни места извън петролната индустрия не е лека задача.

Саудитска Арабия обаче е инвестирала огромни средства за изграждането на икономика, независима от петролната индустрия и бюджетът на страната за тази година показва, че тази тенденция ще бъде запазена.

Саудитското правителство инвестира в създаването на работни места в частния сектор, които не са свързани с петрола, и това се прави включително и в бедните райони на страната. При това тези мерки не са взети сега, а са планирани от години, подчертава Уетли.

Все пак Саудитска Арабия не е имунизирана срещу протести. Въстанието на шиитите в Бахрейн предизвиква опасения, че недоволството може да обхване и шиитите в Саудитска Арабия, които населяват предимно богатите на нефт източни райони на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още