IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кот д'Ивоар национализира подразделения на чуждестранни банки

Най-малко пет банки са били затворени тази седмица заради опасения за сигурността, след като оспорваните избори на 28 ноември доведоха до съществуването на две администрации

10:20 | 18.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Кот д'Ивоар национализира подразделения на чуждестранни банки

Президентът на Кот д'Ивоар Лоран Гбагбо, който загуби проведените в страната избори, но отказва да напусне управлението, е наредил да бъдат национализирани някои от банките, които тази седмица бяха затворени, включително подразделения на BNP Paribas SA и Societe Generale SA, предаде Bloomberg.

Говорител на правителството е обявил, че Гбагбо е подписал заповеди, с които държавата придобива изцяло контрол върху капитала на някои от банките.

Освен местните клонове на BNP Paribas и Societe Generale не са били споменати други банки.

Решението цели да “запази работните места и да осигури достъп до активите им на жителите на Кот д“Ивоар“, се посочва в съобщението.

Най-малко пет банки са били затворени тази седмица заради опасения за сигурността, след като оспорваните избори на 28 ноември доведоха до съществуването на две администрации.

Гбагбо управлява страната от десет години и отказва да предаде властта на Аласан Уатара, който е признатият от международната общност победител в изборите.

Уатара живее в хотел в град Абиджан, където го пазят умиротворителни части на ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още