IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Г-20 подготвя „термометър” за измерване на неравновесията по света

Салдата по текущите сметки, валутните курсове и резервите са сред основните показатели, които ще помагат в оценката на държавите

16:57 | 16.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Г-20 подготвя „термометър” за измерване на неравновесията по света

Страните от Г-20 са изработили списък с пет показателя за икономически постижения, като той може да бъде предложен за одобрение от министрите на финансите на срещата им в събота в Париж, съобщава БТА.

Възможно е министрите да одобрят този списък, който според същия източник е "термометър" за измерване и по-добра превенция на неравновесия в света.

Става въпрос за салдото по текущите сметки, реалните валутни курсове, валутните резерви, дефицита и държавния дълг, както и частните спестявания.

Тези индикатори няма да бъдат обвързани с конкретни цифри и ще бъдат оценявани общо и във взаимна връзка.

Миналата есен Германия твърдо се противопостави срещу установяването на горен праг на излишъка по текущите сметки и "продължава да се противопоставя" на това, допълва източникът на информацията.

По-рано тази седмица френският финансов министър Кристин Лагард изрази надежда, че ще бъде постигнато съгласие по списък с показатели, но призна, че на този етап няма съгласие, иначе на срещата в събота по думите й "ще се занимаваме с глупости".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още