IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите гадаят за стойността на щатски фонд, инвестиращ в египетски акции

През идната седмица са възможни големи колебания, като борсата в Египет може да поднови дейност още в неделя

14:00 | 12.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорите гадаят за стойността на щатски фонд, инвестиращ в египетски акции

Основният финансов инструмент в САЩ, който предлага експозиция към египетските акции може да претърпи големи колебания през следващата седмица, пише Ройтерс.

Борсово търгуваният фонд Van Eck Market Vectors Egypt Index продължи да се търгува, въпреки че египетският фондов пазар е затворен от 27 януари насам, когато започнаха протестите срещу президента Мубарак, довели до оставката му снощи.

Фондът все още губи 8% от началото на годината, но от 27 януари се е повишил с 11%, като през това време е привлякъл огромен интерес от инвеститори, като в петък изтъргуваният обем е достигнал рекордните 1,58 млн. акции.

Повишеният интерес е довел до вложения за 10 млн. долара, които още не са инвестирани, тъй като борсата в Египет е затворена. Не е ясно, кога местната борса ще отвори, но може да е още тази неделя.

Липсата на търговия на базовите активи в Египет кара инвеститорите във фонда да гадят за тяхната стойност по кадрите от новинарските телевизии, както и чрез използване на модели от участници на вторичния пазар.

Последната цена „затваря” на фонда е 18,60 долара, докато нетната стойност на активите му е 16,13 за акция.

Насоки за стойността на фонда, могат да бъдат потърсени в Лондон, където се търгуват три от водещите египетски компании - Orascom Construction, Commercial International Bank и Orascom Telecom.

Коефициентът на корелация между фонда и трите компании през последните десетина дни на 2010 бе съответно 0,84, 0,82 и -0,26.

На 27 януари, два дни след първия голям протест, всичко се търгуваше в унисон, но оттогава, при затворен местен пазар, фондът се движи най-близко до акциите на телекома (корелация от 0,76).

”Телекомът се явява нещо като защитна акция. Ако се опасявате от спад, акциите на строителната компания ще паднат повече”, смята Брайънт Евънс, портфолио мениджър в Cozad Asset Management.

Според него представянето на тези компании ще зависи също от контрола, който новото египетско правителство ще има върху тях.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още